Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje Dekoracje ciast Deser Kremy, glazury Przepisy

Prosty sposób na udekorowanie tort

Jak szybko udekorować tort! Czasami brakuje nam pomysłu, ale wystarczą tylki, rękaw cukierniczy, krem i tak w prosty sposób wykończymy tort.
Aby zabrać się do dekoracji potrzebny jest biszkopt. Jest to mój wypróbowany biszkopt.
Niesamowicie soczysty, szybki w wykonaniu biszkopt trochę innym sposobem.
Biszkopt piekę bez dodatku proszku do pieczenia. Wyrasta ładnie i proszek jest tutaj zbędny.
Wystarczy zastosować się do mojego przepisu by upiec pyszny, mięciutki, puszysty, sprężysty i niekruszący się biszkopt.
Składniki:
– 3 jajka
– 90g cukru
– 90g maki pszennej
– 30g oleju
– 30g mleka
– cukier waniliowy
Krem:
– 1 szklanka mascarpone
– 2 szklanki kremówki
– 1/2 szk. cukru pudru
– cukier wanilinowy
Opcjonalnie: dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie biszkoptu
Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.
Wciąż miksując dodać żółtka wymieszane z wanilią. Ubijać do połączenia żółtek. Przesiać mąkę, zdjąć misę z miksera, mąkę dodać do jajek. Delikatnie mieszać od dołu do góry łopatką aż uzyskamy jednolitą masę.
Mleko lekko podgrzać, dodać olej i wymieszać. Do mleka z olejem przełożyć dwie łopatki masy jajecznej, mieszać do połączenia składników, przelać do reszty masy i wymieszać.
Masę wyłożyć do formy, patyczkiem mieszać delikatnie ciasto od środka po brzegi spiralnie. 2-3 razy uderzyć całą formą o blat stołu w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza i wstawić ją do piekarnika. Piec przez 35 minut. Wyjąć, zostawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu:
Schłodzoną śmietanę ubijać mikserem, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodawać partiami serek mascarpone.
Biszkopt przekroić na dwie części, jedną posmarować dżemem, na to warstwa kremu i znowu delikatnie dżemem. Dżem doda nam odrobinę kwasowości. Przykryć drugą warstwą, posmarować górę i boki kremem, wygładzić. Na górę tortu posypać kakao. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką. Wyciskając formować kwiaty lub wzory według swojej fantazji.

Uwaga: do tego biszkoptu możecie zmniejszyć ilość składników na krem o 1/3.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ