2 sposoby – Jajko na rolowanym ogórku i jajko w kiełbasie szynkowej

Dwa sposoby na szybką przekąskę.
Rolowane plastry świeżego ogórka, posmarowane serkiem śmietankowym z ziołami, to przekąska idealna na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Ale to nie wszystko – dołożyłam jeszcze kiełki rzodkiewki i jajko przepiórki – jest bardzo smaczne i pięknie się prezentuje.
Jeszcze szybciej robimy drugą przekąskę z kiełbasy szynkowej i jajka, wystarczy przeciąć jajko, dociąć kiełbasę szynkową, dodać sałatę, związać i gotowe.


Jajko na rolowanym ogórku.
Składniki:
– długi ogórek szklarniowy
– serek śmietankowy z ziołami
– 6-8 jajek przepiórki
– kiełki rzodkiewki
Jajka ugotuj na twardo. Z ogórka wytnij cienkie plastry, posmaruj serkiem śmietankowym z ziołami, na połowie plastra układaj kiełki rzodkiewki tak aby wystawały na zewnątrz ogórka. Zroluj – zacznij od strony bez kiełek. Postaw kiełkami do góry, w środek włóż jajko przepiórki.

Jajko w kiełbasie szynkowej.
Składniki:
– 2 jajka
– 8 plastry kiełbasy szynkowej
– sałata karbowana
– majonez
– szczypior
Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój na cztery części. Na plaster kiełbasy szynkowej połóż sałatę karbowaną, uformuj tak aby “falbany” sałaty były dookoła, nanieś trochę majonezu, na środek ułóż ćwiartkę jajka – żółtkiem do dołu. Całość zwiąż szczypiorkiem. Jeżeli masz jadalne kwiatki możesz udekorować.
Smacznego.

Dodaj komentarz