Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Potrawy z grzybów Przystawka, przekąska

„Cukierki” z ciasta francuskiego z pieczarkami

 

Prosty sposób na słone „cukierki” z ciasta francuskiego, pieczarek, jajka, sera cheddar.
Na przyjęciu w domu lub restauracji zanim zjesz danie głównie, najpierw musisz skosztować przystawki. Jej zadaniem jest wyostrzenie zmysłu smaku i wzmożenie apetytu. Przystawka, zakąska, przekąska nie może być zbyt sycąca. Pamiętaj jednak, by podać odpowiednią ilość przystawki, tak by każdy z gości mógł jej spróbować.


Składniki:
– ciasto francuskie
– 20dkg pieczarek
– 1 cebula (średnia)
– 80g sera cheddar
– sól i pieprz do smaku
– łyżka oliwy
– rozmącone jajko
– szczypior, posiekana pietruszka lub kolendra
Pieczarki umyj, osusz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, również pokrój w kostkę. Wlej na patelnię łyżkę oliwy, wrzuć pokrojoną cebulę, chwilę smaż, dorzuć pieczarki i usmaż, pod koniec dosól do smaku. Zdejm z ognia, wbij jajko, starty ser (zostaw trochę do posypania po wierzchu), dopraw świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.
Ciasto francuskie podziel na 4-5 części w pionie i podziel na dwie części w poziomie.
Weź jeden prostokąt, załóż dłuższe brzegi na siebie, zwiąż końcówki szczypiorem, rozchyl brzegi. Każdy „cukierek” wypełnij farszem z pieczarek, posyp serem, posmaruj brzegi jajkiem, ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok. 30 minut.
Uwaga: dobrym sposobem jest piec w formie do bagietek.
Po upieczeniu posyp zieloną pietruszką lub kolendrą.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ