Chrupiące gwiazdki z tramezzino – 3 pomysłowe świąteczne przekąski

Wielkimi krokami zbliża się koniec roku, a wraz z nim impreza sylwestrowa, to idealny czas na planowanie świątecznego menu. Zaproś więc swoich gości na szampańską zabawę i zaskocz przyrządzając dla nich przepyszne przekąski.
Oprócz pysznego ciasta czy też sałatki, warto przygotować pyszne przekąski, które z pewnością zachwycą Waszych gości.


I. Falbany z szynki z chrupiącą grzanką
– chleb tramezzino
– szynka Prosciutto
– ser Gudbrandsdalen
– listki pietruszki
– oliwa do smażenia
– dodatkowo: forma w kształcie gwiazdy, forma okrągła z falowanymi brzegami
Z chleba tramezzino wytnij foremką gwiazdki i okręgi z falowanymi brzegami, taką samą ilość. Gwiazdki i okręgi mają mieć jednakową średnicę.
Ser Gudbrandsdalen pokrój na cienkie plasterki, wytnij z nich kółka z falowanymi brzegami.
Gwiazdki i kółka z chleba tramezzino podsmaż na małej ilości oliwy na złoty kolor.
Zacznij układać przekąskę: połóż okrągłą grzankę, na to plaster sera Gudbrandsdalen, zwiń fantazyjnie w falbankę 1/4 plastra szynki Prosciutto, delikatnie wbij w ser grzankę, gwiazdkę. Udekoruj listkiem pietruszki.


II. Awokado z serkiem na grzance
– chleb tramezzino
– 1 szt. awokado
– 100g serka śmietankowego
– łyżka soku z cytryny
– dodatkowo: czarnuszka, owoc granatu, koper, sól i pieprz
Z chleba tramezzino wytnij gwiazdki, na małej ilości oliwy podsmaż na złoty kolor.
Awokado obierz, usuń pestkę, za pomocą blendera zmiksuj na jednolitą masę, połącz z sokiem z cytryny, serkiem śmietankowym, wymieszaj. Przełóż do worka cukierniczego z dużą tylką. Na grzankę gwiazdkę, wyciśnij dużą rozetę z masy awokado i serka. Udekoruj czarnuszką, owocami granatu, posyp posiekanym koperkiem.


III. Sałatka ze śledziem na grzance
– tost wieloziarnisty
– 1/2 awokado
– 1 płat śledzia
– 1 ogórek konserwowy
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 2 łyżki groszku konserwowego drobnego
dodatkowo: kawior czarny i czerwony, koper, oliwa z oliwek do smażenia, obręcz
Z chleba tostowego wytnij kółka o średnicy ok. 5cm., na małej ilości oliwy podsmaż na złoty kolor.
Awokado, śledź, ogórek konserwowy i jajko pokrój w drobną kostkę, przełóż do większej miseczki. Dodaj groszek konserwowy, szczypior, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, dodaj majonez i jeszcze raz przemieszaj.
Na grzance umieść obręcz, wypełnij sałatką, lekko dociskając, zdejm obręcz. Na górę połóż trochę kawioru – raz czarnego – raz czerwonego, udekoruj gałązką kopru.
Smacznego.

Dodaj komentarz