Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Potrawy z jajek Przepisy Przystawka, przekąska

Najsmaczniejsze, rozpływające się w ustach babeczki z pikantnym nadzieniem

Babeczki z ciasta kruchego wypełnione pikantnym nadzieniem, sprytny sposób na śniadanie lub podwieczorek.

Ciasto:
– 100g masła lub margaryny
– 50ml wody
– 1 łyżeczka soli
– 250g mąki pszennej
Nadzienie:
– 250g ugotowany i rozdrobniony filet z kurczaka
– 1 cebula
– 2 łyżki szczypioru
– 1/2 łyżki papryki słodkiej
– 2 jajka
– 200g śmietanki 18%
– 1 pomidor
– 50g oliwek
– sól do smaku
Dodatkowo: foremki na muffinki
1. Przygotuj ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto połącz, zagnieć i odstaw do schłodzenia. W tym czasie przygotuj farsz.
2. Nadzienie:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj paprykę w proszku, wymieszaj, dodaj rozdrobniony kurczak, łyżkę szczypioru, dopraw do smaku pieprzem i ew. solą, przesyp do miski i odstaw.
Do drugiej miseczki wsyp pokrojony w kostkę pomidor, pokrojone oliwki, dwa jajka, śmietanę i łyżkę szczypiorku. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Foremki wypełnij ciastem, wylep boki. Nałóż farszu z kurczaka (do połowy), ugnieć trochę, następnie uzupełnij do pełna mieszanką z jajkami.
4. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok. 25-30 minut.
Najlepsze są na ciepło, ale równie dobre są na zimno.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ