Przepisy na świąteczne przekąski – półmisek z różnymi przekąskami.
Przekąski na święta lub rocznice rodzinne. Wybór łatwych do przygotowania przystawek, objaśnionych krok po kroku. Składniki są dostępne dla każdego i można je łatwo modyfikować, w zależności od gustu i tego, co mamy pod ręką.
Składniki:
I. Kanapki z rzodkiewką i serkiem
– 100 g naturalnego serka śmietankowego
– pieprz mielony
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku
– cienkie plastry rzodkiewki
– kilka szczypiorków
– 4 krążki chleba o średnicy 5 cm posmarowane odrobiną masła
Kromki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 C z włączoną funkcją grilla na 2-3 minuty. Miej na nie oko, bo mogą spalić się w ciągu kilku sekund!!
Wyjęłam je z piekarnika i zostawiłam do ostygnięcia.
Serek wymieszaj ze szczypiorem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Serek przełożyłam do worka wyposażonego w szerszą, ząbkowaną końcówkę i za jego pomocą uformowałam kopczyki na małe krążki podpieczonego i wystudzonego chleba.
Następnie każdy plasterek rzodkiewki przekroiłam na pół i uzyskanymi połówkami ozdobiłam kanapki – po 4 plastry na każdy kawałek. Umieściłem je jak śmigła.
Udekorowałam szczypiorkiem.
II. Mini bułeczki z kozim serem i polędwicą łososiową
– 1 bułka z naturalnym kozim serem (100 g)
– 6-9 plasterków polędwicy łososiowej
– trochę miodu do smarowania
– 20 g dużych posiekanych pistacji (lub orzechów włoskich, laskowych, migdałów)
– konfitura z żurawiny
– czerwona ostra papryka pokrojona w słupki
Oderwij kawałek folii spożywczej i rozłóż na nim plastry polędwicy łososiowej w 2 rzędach lekko nachodząc na siebie. Aby utrzymać je w tych miejscach, posmaruj je odrobiną miodu. Świetnie komponuje się z kozim serem! Na koniec całą uzyskaną powierzchnię posmaruj miodem. Na jednym z brzegów umieść kawałek koziego sera i wszystko dokładnie zwiń w folię spożywczą. Miód pełni także funkcję kleju i zapewnia mocne przyleganie polędwicy do sera.
Folię dobrze zaciśnij na końcach i wstaw do zimnego na 30 min. Następnie wyjm z folii i pokrój na 4 części (ostrym nożem). Połóż je stojące na talerzu. Od strony sera skrop odrobiną octu balsamicznego (nadaje kwasowości). Posiekaj nożem kilka pistacji i posyp nimi wierzch.
Pozostało tylko udekorować mini bułeczki konfiturą z żurawiny i ostrą papryczką. Wygląda obłędnie i smakuje wyśmienicie!!
Przekąska jest delikatna i doskonale komponuje się z resztą składników.
III. Szparagi w chrupiącej panierce z surowym boczkiem wędzonym:
– 8 plasterków surowego boczku wędzonego
– 8 świeżych zielonych szparagów
Do gotowania szparag: 1 l wody + ½ łyżeczki soli + ½ łyżeczki cukru + sok z ¼ cytryny + 10 g masła
trochę oleju + masło do smażenia
– zmielony czarny pieprz
Szparagi oczyść odłamując mocniejsze części na końcach łodyżek. Zielonych szparagów nie należy obierać. Jest bardzo delikatny i nie gorzki (jak to często bywa w przypadku białego). Kąpiel przygotowałam gotując 1 l wody z połową łyżeczki soli i cukru, sokiem z 1/4 cytryny i małym kawałkiem masła. Dokładnie tak jak tutaj. Gdy wszystko się zagotowało, wrzuciłam łodygi szparagów i gotowałam przez 2 minuty. Musi pozostać zielone i piękne, a nie wyprane i miękkie. Wyjąłem go szczypcami i zanurzyłem w misce pełnej zimnej wody z lodem – żeby zatamować gotowanie. Następnie odsączyłem i dobrze wytarłem papierowymi serwetkami.
Owinęłam wierzchołki łodyg szparagów surowym boczkiem, schodząc spiralnie w dół do środka łodyg. Następnie na patelni rozgrzałam odrobinę oleju + masła i podsmażyłam owinięte szparagi, aż się lekko zarumieniły. Ta praca zajmuje 2-3 minuty. Na koniec wyjęłam szparagi na chłonny papier.
Łatwiej jest pracować z całymi łodygami, dlatego zdecydowałam się je skrócić tuż przed podaniem. Oczywiście głowy też zjadano „w rodzinie”. Nic nie jest wyrzucane! Nie potrafię opisać smaków!! Szparagi są delikatne, a panierka wieprzowa chrupiąca i wyjątkowo smaczna!
IV. Wiosenne kanapki
– 4 krążki chleba o średnicy 6,5 cm posmarowane odrobiną masła smakowego (ze szczypiorkiem i oregano)
– 2 jajka przepiórcze ugotowane
– 50 g sera pleśniowego lub miechowego
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 2 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
– 4 cienkie plasterki rzodkiewki
– szynka Serrano
Krążki chleba ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 C z włączoną funkcją grilla na 2-3 minuty. Miej na nie oko, bo mogą spalić się w ciągu kilku sekund!!
Wyjęłam je z piekarnika i zostawiłam do ostygnięcia.
Szynkę Serrano podsmaż, zrób nacięcie, złóż na siebie i połóż na kromce. Połóż plaster rzodkiewki.
Z sera pleśniowego wytnij kulki, obtocz w koperku i połóż na rzodkiewkę wraz z połową jajka przepiórczego i pomidorka. Udekoruj pałeczkami szczypiorku.
Smacznego.