Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje ciast Kremy, glazury

Tęczowa lustrzana glazura do ciast i tortów

Tort oblany kolorową lustrzaną polewą, to bardzo łatwy sposób na wspaniałą dekorację tortu, dającą naprawdę olśniewający efekt.
Polewa jest łatwa w przygotowaniu, a efekt lustra jest bardzo mocny i utrzymuje się nawet kilka dni. Zapraszam i polecam wypróbowanie tęczowej polewy.

Składniki:
– 65g cukru
– 200ml wody
– 5 łyżek mleka
– 50g białej czekolady
– 7g żelatyny
– czerwony barwnik
– niebieski barwnik
– żółty barwnik
Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, czekoladę i stawiamy na ogniu.
Podgrzewamy mieszając do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
Aby szybciej wystudzić naszą polewę wystarczy garnek z polewą włożyć do drugiego garnka z wodą i lodem. Pamiętajmy aby cały czas mieszać. Przestudzoną polewę przelewamy do trzech naczyń, każdy zabarwiamy innym kolorem.
Teraz wystarczy polać polewą tort, tu mała uwaga – tort musi być dobrze schłodzony. Zaczynamy od brzegu kolorem niebieskim, następnie środek żółtym i zakańczamy czerwonym. Kolor żółty i niebieski po wymieszaniu da nam czwarty kolor – zielony.

W ten sposób uzyskaliśmy piękny tęczowy tort. Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ