Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami

Ciasto bez wyrabiania dla leniwych, wystarczy warstwami ułożyć składniki typowe dla ciasta drożdżowego i po trzech godzinach wymieszać. To ciasto robiłam kilka razy i nigdy mnie nie zawiodło, za każdym razem jest lekkie i puszyste. Do ciasta można dodać drobne owoce sezonowe i kruszonkę. Polecam na śniadanie i na deser.
Składniki
– 4 szk. mąki pszennej
– 3/4 szk. cukru
– 4 jajka
– 1 szk. oleju
– 3/4 szk. mleka
– 10 dkg. drożdży (lub 5g suchych)
– szczypta soli
– sezonowe owoce np. śliwki
Kruszonka
– 150 g mąki pszennej
– 100 g cukru – pół szklanki
– 100 g masła – pół kostki
Na dno szerokiej miski wsypujemy drożdże. Następnie dajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na trzy godziny.
Po tym czasie krótko mieszamy zawartość miski.


Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozkładamy równomiernie, na ciasto układamy śliwki przekrojone na pół. Na wierzchu ciasta rozcieramy kruszonkę. Pieczemy około 35-40 minut, w temp. 180 stopni.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ