Ciasto filo to prawdziwy rarytas, z którego można przygotować wiele dań – zarówno na słodko, jak i słonych. Lekkie ciasto filo wypełnione kremem i sezonowymi owocami to deser na cieplejsze dni!
Ciasta filo zawdzięczamy przede wszystkim kuchni greckiej. To właśnie z greckiego języka wywodzi się jego popularna nazwa, gdzie oznacza po prostu liść. Jednak prawdziwą ojczyzną tego ciasta jest Turcja. Obecnie stanowi ono jeden ze specjałów kuchni bałkańskiej, skąd zresztą rozprzestrzeniło się na cały kontynent.
Powstaje z mąki, wody, oliwy z oliwek i soli, choć w niektórych przepisach pojawiają się także inne składniki. Mimo skromnej listy składników przygotowanie ciasta filo nie należy do zadań łatwych, zwłaszcza ze względu na konieczność żmudnego rozwałkowywania. Przepis na ciasto filo znajdziesz tu.
Dla początkujących i dla tych którzy mają mało czasu na przygotowanie deseru, możecie po prostu kupić gotowe ciasto filo w sklepie.
Składniki:
– ciasto filo (phyllo)
– szklanka kremówki 30% lub 36%
– 100g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– maliny, listki mięty
Z ciasta filo wyciąć okręgi 10-12cm. Foremkę do muffinek wyłożyć kółeczkami z papieru do pieczenia, wkładamy po 2-3 listki ciasta filo, docisnąć do dna. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 5-6 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy z cukrem, stopniowo dodajemy serek mascarpone. Przygotowanym kremem napełniamy ciasto filo.
Rozpuszczamy czekoladę.
IV. Układamy: malina, listek mięty – polewamy czekoladą.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..