Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przystawka, przekąska

Salami w cieście drożdżowym

Witam wszystkich, żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej, a mianowicie dzieląc się z Wami tym przepisem. Puszyste, gorące bułeczki z salami. Kiedy serwuję gorące bułeczki z salami moim gościom, ubolewam ze zrobiłam tak mało – szybko znikają. Jeśli nie robiłeś takich bułeczek wcześniej, zdecydowanie polecam.
Składniki:
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka oleju
– 1 białko jaj
– 1 opakowanie drożdży instant (7g)
– łyżeczka soli
– 1 łyżka cukru
– 4 szk mąki
Dodatkowo:
– salami
– ser żółty
– żółtko z mlekiem do smarowania

Składniki do ciasta połączyć, dobrze wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Formować małe kule (ok. 50g każda), znowu odstawić do wyrośnięcia.
1. Na środek każdej bułki położyć plaster grubości 5mm kiełbasy (najlepiej salami).



2. Rozwałkować okrąg, przeciąć na cztery części, boki każdej części ponacinać (nie przecinać do końca). Na środku położyć trzy plastry salami – jeden za drugim, przykryć plasterkami sera żółtego, boki założyć do środka na siebie.
Zostawić na 10 minut. Rozmąconym jajkiem z mlekiem posmarować bułeczki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Smacznego.

Ps. Ilości składników można zmniejszyć o połowę, z tej porcji wychodzi ich dużo. Jeśli będą to same bułeczki z salami, wyjdzie ok. 32 sztuk.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ