Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Tajniki Wegańskie

Wegański kawior z tapioki

Kuchnia wegańska ma to do siebie, że stale poszukuje sposobów na zastąpienie dań i produktów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi odpowiednikami. Nie inaczej jest w przypadku kawioru. Jak przygotować wegański kawior?

Podstawą przygotowania wegańskiego kawioru jest tapioka, która z kolei wyrabiana jest z manioku. Najczęściej występuje w postaci kulek, ale też mąki lub płatków. Do przygotowania kawioru potrzebna będzie oczywiście ta pierwsza. Wegański kawior z tapioki oszczędza nie tylko ikrę ryb, ale również pieniądze. Prawdziwy kawior jest bowiem bardzo drogi, nie bez powodu kojarzony z luksusem.
Wegański kawior z tapioki
Składniki:
– 50 g drobnoziarnistej tapioki,
– 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
– 1 łyżeczka octu balsamicznego,
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Ugotować ok 2 l wody. Gdy zacznie wrzeć, powoli wrzucić do niej tapiokę i delikatnie przemieszać.
Kiedy kulki tapioki staną się całkowicie przezroczyste, wyłączyć wodę, odcedzić i przełożyć do miseczki.
Przygotować marynatę: wymieszać sos sojowy, ocet balsamiczny oraz oliwę.
Zalać zalewą kulki tapioki, wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.


I gotowe! Tapiokowy kawior to jeden z najprostszych wegańskich patentów.
Przechowuj w lodówce w zamkniętym słoiczku.