Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Przystawka, przekąska

Blok czekoladowy – smaki dzieciństwa

Blok czekoladowy to przysmak, którym zajadali się wszyscy za czasów tzw. komuny. Chociaż czasami było ciężko dostać składniki (tak, tak, nie wszyscy to pamiętają) i gdy udało się zdobyć wszystkie składniki – to zawsze wychodził pyszny, że palce lizać. Dziś mam dla ciebie przepis na blok czekoladowy, który znalazłam w starym zeszycie na strychu. Zrobiłam go i był przepyszny.
Blok czekoladowy to bardzo prosty deser, którego smak przenosi nas w czasie to lat PRL. Na każdej rodzinnej uroczystości musiał pojawić się blok czekoladowy pełny pysznych dodatków – chrupiących herbatników, ciasteczek i bakalii. Dziś z łatwością możemy odtworzyć ten przepis i specjalnie dla fanów klasycznych słodyczy mam sprawdzony przepis na blok czekoladowy.

Składniki:
– 250 g masła
– 130 ml mleka
– 150 g cukru
– 4 czubate łyżki kakao
– 2 szklanki mleka w proszku
– kilka kropelek ulubionego aromatu do ciast
– 100 g pokruszonych herbatników lub chrupiących ciasteczek
– ok. 70 g bakalii i 70 g ulubionych orzechów

Sposób wykonania:
Do garnka wlej mleko, dodaj cukier, kakao i masło. Na niewielkiej mocy palnika podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Uważaj jednak, by nie doprowadzić do zagotowania.

Garnek przełóż na blat i zacznij miksować mikserem na średnich obrotach, łyżka po łyżce dodając mleko w proszku. Na tym etapie dodaj ulubiony zapach do ciasta. Miksuj do momentu, aż uzyskasz już dość gęstą, jednolitą masę.

Do masy na blok dodaj pokruszone ciasteczka oraz orzechy z bakaliami. Delikatnie wymieszaj całość.
Przygotuj formę (najlepiej keksówkę) i wyłóż ją papierem. Następnie wlej do niej masę na blok i wyrównaj wierzch. Blok czekoladowy schładzaj przez minimum 6 godzin w lodówce. Najlepiej zostawić na całą noc.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ