Kanapki ze szprotkami, piklami, jajkiem – 3 szybkie pyszne przekąski
Kanapki z szprotkami to jedna z najpopularniejszych przekąsek na codzienne i świąteczne posiłki. Odżywcze i apetyczne. Jedną z najprostszych, ale harmonijnych w smaku opcji tej przekąski są kanapki z szprotkami i piklami. Warzywa kwaśno solone korzystnie podkreślają wędzony smak szprota, nadając jeszcze więcej pikanterii. W połączeniu z innymi składnikami, możesz uzyskać o jeszcze ciekawszym smaku.
Kanapki z szprotkami i ogórkami można przygotowywać według różnych przepisów. Często te składniki są uzupełniane serem, jajkami, jakimś sosem, świeżymi ziołami. Technologia robienia przekąsek może mieć niewielkie różnice, które zależą od określonej receptury, ale nie ma wyraźnych kanonów, dla których danie to jest przygotowywane. Każda gospodyni robi przekąskę w oparciu o swoją wyobraźnię i doświadczenie. Jednak znajomość niektórych momentów pozwoli Ci uniknąć błędów i pozwoli uzyskać najlepszy wynik, niezależnie od tego, jakiego przepisu użyjesz.
I. Szprotki na pomidorach i cebulce
– szprotki wędzone w oleju
– bułka paryska
– pomidory koktajlowe
– cebula czerwona
– sos czosnkowy
– majonez
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Bułkę paryską pokrój na kromki, skrop oliwą z oliwek, griluj na złoty kolor.
Pomidorki koktajlowe i czerwoną cebulę (lekko posól) pokrój w plastry.
Szprotki przelej na sitko, oddziel olej. Do oleju wsyp posiekany koperek, pietruszkę i czerwoną cebulę. Wymieszaj.
Na ugrilowaną kromkę układaj:
– trochę sosu czosnkowego, plastry pomidora, cebulę z ziołami, szprotkę – udekoruj kroplą majonezu i koperkiem.
II. Kanapki z szprotkami i ogórkami
– bułka paryska
– pikle
– szprotki wędzone w oleju
– sos czosnkowy
– natka pietruszki
Bułkę paryską pokrój na kromki, skrop oliwą z oliwek, griluj na złoty kolor.
Pikle natnij w cienkie paseczki (nie do końca) tzw. wachlarz.
Na ugrilowaną kromkę układaj:
– trochę sosu czosnkowego, wachlarz z ogórka, szprotkę i listek pietruszki
III. Szprotka z jajkiem i pomidorem
– bułka paryska
– szprotki wędzone w oleju
– ugotowane na twardo jajka
– czerwona cebula + łyżka oliwy
– pomidory koktajlowe
– majonez
– bazylia
– sól do smaku
Bułkę paryską pokrój na kromki, skrop oliwą z oliwek, griluj na złoty kolor. Ugotowane jajka i pomidory pokrój w talarki. Cebulę pokrój w talarki, lekko posól, zeszklij na patelni na łyżce oliwy.
Na ugrilowaną kromkę układaj:
– Trochę majonezu, dwa plastry jajka, dwa plastry pomidora, szprotkę, trochę zeszklonej cebuli. Udekoruj listkiem bazylii.
Smacznego.