Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Jabłecznik na kruchym spodzie z kruszonką – pychota.

Najbardziej lubianym ciastem sezonowym w mojej rodzinie jest chyba szarlotka, jabłecznik czyli po prostu ciasto z jabłkami. Najlepsze odmiany to szara reneta, którą na jesień można bardzo łatwo kupić na targu (gorzej w marketach). Ważne aby to były odmiany kwaskowe. Gdy spojrzymy na przepis wydaje się bardzo skomplikowany, nic bardziej mylnego – jest to prosty i szybki przepis a jednocześnie bardzo smaczny.
Podstawowy przepis na kruszonkę:
– 100 g masła
– 200 g mąki pszennej (typ 500 lub 450)
– 100 g cukru pudru
Składniki na ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 125 g masła (lub margaryny)
– 1 jajko
– 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
– ok. 1,5kg kwaskowatych jabłek
– 1/4 szklanki wody
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy do mąki i mieszamy nożem przez 2 – 3 minuty. Dodajemy żółtka i kwaśną śmietanę i wyrabiamy ciasto niezbyt długo rękami. Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce co najmniej 1-2 godziny. Żeby było szybciej można ciasto zostawić w zamrażarce przez co najmniej 30-40 minut, nie radzę używać folii aluminiowej – przylepia się do ciasta i trzeba ją żmudnie po kawałeczku odrywać. Najlepsza jest zwykła spożywcza torebka foliowa.
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy masło (masło najlepiej wyciągnąć z lodówki ok. 20 minut przed wyrabianiem kruszonki) i dokładnie wyrabiamy aż powstaną grudki z ciasta.
Jeżeli z masy nie powstały charakterystyczne dla kruszonki grudki, to wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut i ponownie je wyrabiamy.
Przygotowanie jabłek:
Jabłka kroimy w kostkę, wkładamy do rondla, dodajemy wodę i dusimy przykryte około 15 minut. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Dodajemy cynamon i cukier, lekko mieszamy i dusimy dalej. Jeżeli są dla nas za kwaśne dodajemy jeszcze trochę cukru. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem cytrynowym i dodajemy do masy jabłkowej, mieszamy po czym dusimy jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana, kawałeczki jabłka powinny być wyraźnie wyczuwalne.
Ostatni etap – przygotowanie do pieczenia:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy na wymiar blachy. Układamy w blasze i lekko formujemy (podnosimy) brzegi ciasta. Nakłuwamy widelcem całą powierzchnię ciasta i zapiekamy w piekarniku przez kilka minut (10-12). Wyjmujemy z piekarnika, rozprowadzamy równomiernie jabłka i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok 45 minut.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ