Mini naleśniki szpinakowe do tego ulubione dodatki i mamy pyszną przekąskę. Można spożywać na zimno jak i na ciepło – pamiętając o różnych składnikach stosowanych do zimnych i ciepłych. Również smaczne są same, zaraz po usmażeniu.
Składniki na naleśniki:
około 40 sztuk
Ciasto:
– 2 jajka
– 1/2 litra mleka lub napoju mlecznego bez laktozy
– 300g mąki pszennej tortowej
– 1-1½ łyżeczki soli
– ok. 2 l liści szpinaku (ok. 150 g dojrzałych)
– 30 g masła lub margaryny
– 2 łyżki oleju rzepakowego
Do smażenia:
– 30 g masła lub margaryny
Możesz również użyć 150 g mrożonego szpinaku jako zamiennik.
Do smażenia użyj patelni do mini naleśników.
Przygotowanie:
Rozbij jajka do miski i rozbij ich strukturę. Wymieszaj płyn, mąkę i sól. Odstaw ciasto na około 20 minut.
W międzyczasie smaż oczyszczony szpinak na dużej patelni w maśle z olejem przez 5 minut. Pozostaw mieszaninę do ostygnięcia przez kilka minut. Szpinak drobno posiekaj ostrym nożem. Wymieszaj z ciastem naleśnikowym.
Podczas smażenia naleśników na patelni należy najpierw ustawić patelnię na wysoką moc, aby odpowiednio nagrzać patelnię. Następnie zredukuj do dość małego ognia, aby zapobiec przypaleniu naleśników.
Nałóż tłuszcz na zagłębienia w patelni. Rozpuść tłuszcz i wlej ciasto do otworów w naleśnikowej patelni. Smaż ciasto na patelni z małymi naleśnikami po obu stronach, użyj łopatki, aby obrócić naleśniki.
Obróć naleśnik gdy powierzchnia nad naleśnikiem zaczyna krzepnąć.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..