Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Egzotyczne owoce Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska Wegańskie

Melon nadziewany krewetkami i owocami

Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze powinny docenić zwłaszcza osoby zmagające się z nadciśnieniem i miażdżycą. Melon zapobiega bowiem odkładaniu się blaszki miażdżycowej i reguluje poziom ciśnienia. Poza tym melon wspomaga pracę oczu i pozwala na dłużej zachować opaleniznę. Jest także skutecznym środkiem odchudzającym.
Melon to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniano od czasów starożytnych. Już wtedy owoc ten uprawiano nad Nilem. Do Europy trafił w XV w. i od razu zdobył popularność wśród smakoszy i nie tylko. Lekarze medycyny naturalnej polecali jego spożywanie w rekonwalescencji po chorobach, w reumatyzmie, a także w chorobach nerek, gdyż łagodnie stymuluje pracę tego narządu oraz działają moczopędnie. To niejedyne właściwości zdrowotne melonów.
Melon może uchronić przed nowotworami i miażdżycą.
Melon zdobył zaufanie gospodyń i jest często stosowany w kuchni, szczególnie polecany jako przystawki lub przekąski na wszelkich imprezach, spotkaniach.


Jeden ze sposobów podania melona (cztery porcje)
Składniki:
– 2 średnie melony
– 1 kiwi
– sałata liściowa
– 8 białych czubków szparagów (konserwowe lub świeże ugotowane)
– 10-12 krewetek
– 100ml koniaku
– 100g owoców mieszanych (kulek melona, kiwi, arbuza, mango)
– 2 średnie pieczarki marynowane pokrojone w plastry
– 300g sosu koktajlowego
– szczypta soli
Dodatkowo do dekoracji:
– 2 paluszki surimi pokrojone po skosie, kilka kapary, kawior czerwony i czarny
Krewetki drobno posiekaj, zalej koniakiem z odrobiną soli, a następnie dodaj owoce i pieczarki. Wszystkie składniki wymieszaj z sosem koktajlowym.
Melony przekrój na pół i usuń nasiona łyżką stołową.
Miąższ melona oddziel od skórki nożem do grapefruitów i przekrój dwukrotnie na krzyż, aż powstanie osiem równych kawałków. Pozostaw je we wnętrzu melona.
Połówki melona napełnij sałatką z owoców i krewetek, ozdób przemiennie jasnymi i ciemnym listkami sałaty oraz dwoma czubkami szparagów. Uzupełnij kilkoma plastrami surimi, kaparami, kawiorem czerwonym i czarnym.
Brzeg melona dodatkowo przybierz kulkami z melona, kiwi, mango, arbuza i gałązką kopru. Ciesz się smakiem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ