Charcuterie to gałąź kuchni zajmująca się sztuką podawania gotowych wędlin, serów, owoców w pięknych kompozycjach.
Połączenie odpowiedniego sera i owocu zapewnia aromatyczny kontrast smaku i konsystencji. Niektóre klasyczne kombinacje owoców i serów to winogrona z cheddarem, gruszki z goudą lub wiśnie z brie.
Jasne kolory i świeże smaki produktów równoważą cięższe, bardziej tłuste mięsa, takie jak salami.
Idealna deska/łódeczka z przekąskami ma zrównoważone smaki i konsystencje z elementami, które kontrastują i uzupełniają się nawzajem. Jeśli chodzi o przygotowanie Charcuterie do wędlin, nie ma dobrych ani złych sposobów. Najważniejsze jest stworzenie kombinacji smaków i zapewnieniu gościom niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Można eksperymentować ze składnikami tworząc nowe i ciekawe połączenia.
Składniki;
– salami
– ser pleśniowy Fourme d’Ambert ChNP
– ser Green Pesto Cheese
– pitaja owoc
– karambola owoc
– maliny
– orzechy włoskie
– oliwki czarne
– winogrona ciemne
– pikery i łódeczki drewniane
Karambolę i pitaję pokrój w plastry. Ser Green Pesto Cheese pokrój w trójkąty, Fourme d’Ambert ChNP w małe kwadraty.
Trzy plastry salami złóż po dwa razy i nabij na pikera, wsuń kawałek sera Fourme d’Ambert ChNP i czarną oliwkę. Układaj po plasterku karamboli, pitaji i resztę składników jak na zdjęciu.
Smacznego.