Przekąski w formie bufetu – bekon, serduszka tostowe, jajecznica w szynce
Przystawka/przekąska – potrawa podawana przed głównymi daniami. Niekiedy nazywana z francuskiego hors d’œuvre. Przystawki mogą być daniami zimnymi lub gorącymi.
I. Ser Haloumi w wędzonym boczku na gorąco
– kostka sera Haloumi
– boczek w plastrach wędzony
– pomidorki koktajlowe
– gałązki rozmarynu
Ser Haloumi pokrój w grubszą kostkę, każdą kostkę zawiń w plaster boczku wędzonego i grilluj na rumiano. Na każdym umieść pomidorka koktajlowego z gałązką rozmarynu, podawaj na ciepło.
II. Jajecznica w szynce z balsamico
– 2 jajka
– szynka w plastrach
– rukola
– sos balsamico
– borówki
Jajka wybij do miseczki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, wylej na lekko rozgrzaną patelnię z minimalną ilością tłuszczu, przykryj pokrywką. Smaż do ścięcia jajka, przekręć na drugą stronę i jeszcze przez chwilkę trzymaj na ogniu, zsuń z patelni i lekko przestudź.
Na szynce połóż usmażony plaster jajka, pokrój w paseczki. Na każdym pasku połóż liście rukoli i zwiń jak roladkę. Zepnij pikerem z borówką, polej sosem balsamico.
III. Serduszka tostowe
– tost tramezzino
– serek śmietankowy z ziołami
– starta skórka z cytryny
– winogrono ciemne
– koper drobno posiekany
Serek śmietankowy wymieszaj z startą skórką z cytryny.
Z chleba tramezzino wytnij foremką serduszka, boki posmaruj serkiem i obtocz w koprze. Na jedno serduszko wyciśnij rozetę z serka, przykryj po skosie drugim serduszkiem. Górę udekoruj rozetą i kawałkiem winogrona.
Smacznego.