Mini Croustade z salami + dwa rodzaje pysznych mini kanapek na chlebie tostowym

Croustade to francuski termin kulinarny oznaczający skórkę dowolnego rodzaju. Zazwyczaj są one wykonane z płatków ciasta francuskiego lub ciasta francuskiego, ale są też między innymi pieczywo chlebowe, ziemniaczane, ryżowe, z kaszy manny i wermiszel.
Croustade to wypiek kulinarny o różnych kształtach i wielkości wypiekanym w piecu, czasem smażonym i przyozdobionym różnymi przetworami, pikantnym (drób, warzywa, owoce morza itp.) lub słodkim (owoce, śmietana, czekolada itp.).


I. Croustade z salami, serkiem i oliwką
– mini croustade
– classic salami chips
– serek śmietankowy
– oliwki zielone nadziewane papryką
– czarnuszka
– sałata
Włóż kawałek sałaty do foremki “croustade”, mini salami, wyciśnij rozetę z serka śmietankowego, połóż plasterek oliwki, posyp czarnuszką.


II. Finger food z jakiem, salami, cebulką konserwową
– chleb tostowy
– jajka ugotowane na twardo, pokrojone w plastry
– ogórki konserwowe “pikle”
– cebulka konserwowa
– classic salami chips
– serek śmietankowy
– natka pietruszki
Ogórki pokrój w cienkie plastry po skosie.
Z chleba tostowego wytnij kółka obręczą (średnica ok 4cm), posmaruj serkiem śmietankowym, połóż plaster jajka.
Na wykałaczkę ozdobną włóż jedną cebulkę konserwową, dwa plasterki ogórka, wbij w salami (wcześniej natnij do połowy i załóż rogi na siebie, powstanie rożek), całość wbij w jajko na toście. Udekoruj natką pietruszki.


III. Szynka suszona powietrzem z jajkiem i wachlarzem z ogórka
– chleb tostowy
– szynka dojrzewająca
– jajka ugotowane na twardo
– ogórki małe konserwowe “pikle”
– sałata karbowana
– serek śmietankowy
Z chleba tostowego odkrój skórki, przekrój na pół po skosie. Trójkąt chleba posmaruj lekko serkiem śmietankowym, połóż kawałek sałaty, 1-2 plasterki szynki nieregularnie.
Jajka obierz, pokrój w plastry, każdy plaster na pół. Ogórki pokrój w wachlarz.
Na szynkę połóż pół plasterka jajka i wachlarz z ogórka. Udekoruj natką pietruszki.
Smacznego.

Dodaj komentarz