Karczek pieczony w ziołach to prosta w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczna potrawa.
Karczek na ciepło może stanowić idealny dodatek do obiadu, nawet tego niedzielnego.
Karczek pieczony jest doskonały na zimno, świetnie sprawdzi się zamiast wędliny do chleba. Sprawdzi się na kanapkach i jako prosta przystawka na imprezowym stole. Pieczony karczek jest pyszny również na ciepło z sosem i ziemniakami.
Karczek w ziołach po upieczeniu będzie kruchy, aromatyczny i wyrazisty.
Oto pyszny sposób na karczek pieczony w piekarniku.
Aby pieczony karczek wieprzowy kusił swoim aromatem, należy zamarynować go w odpowiednio dobranej kompozycji przypraw.
Składniki:
– 1kg karkówki
– 14g soli
– pieprz
– wszystkich ziół po trochę – majeranku, słodkiej papryki, kolendry, gorczycy, rozmarynu
– 2 ząbki czosnku (posiekany)
– 3-4 liście laurowe
– 6-8 ziela angielskie
opcjonalnie: połówki śliwek
Karczek pieczony – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
I. Mięso wytrzyj ręcznikiem papierowym , włóż do miski. Natrzyj, czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Mięso obłóż liśćmi laurowymi i ziarnkami ziela angielskiego.
II. Mięso włóż do lodówki na 24 godziny.
III. Mięso możesz upiec na kilka sposobów
– w rękawie do pieczenia
– z wcześniejszym obsmażeniem
– tradycyjnym pieczeniem w pojemniku z przykrywką
– pieczenie w piekarniku z systemem na mokro (25/75 piekarnik z funkcją)
Przed pieczeniem mięso obłożyłam śliwkami (przepołowione), całość spryskałam oliwą.
Temperaturę piekarnika ustaw na 200 stopni, włóż mięso w pojemniku odkrytym (funkcja piekarnika z wodą), piecz przez 15 minut, a następnie zmniejsz do 180 stopni i piecz przez 45 minut podlewając czasami sosem z pod mięsa.
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Porady
Jeżeli nie mamy piekarnika z funkcją pieczenia na mokro – wystarczy postawić miseczkę z wodą pod pieczone mięso.
Jeśli mamy większą karkówkę, wydłużamy czas pieczenia w temperaturze 180 stopni o 10 minut na każde 100 g nadwyżki. Wytworzony sos możemy zagęścić mąką. Podgrzany i pokrojony w grube plastry karczek pieczony można podawać wraz z powstałym sosem do ziemniaków.