Rurki z ciasta francuskiego są szybkie, proste, łatwe w przygotowaniu, kruche i bardzo smaczne. Można wypełniać je zarówno słonymi pastami jak i słodkimi kremami.
składniki:
– opakowanie (375 g) ciasta francuskiego
– 1 jajko
– sezam do posypania rurek
– 1 łyżka oleju do posmarowania foremek
Ciasto francuskie rozprostować i pokroić na paski o szerokości 1,5cm.
Foremki do pieczenia rurek lekko natłuścić olejem i każdą owinąć paskiem ciasta francuskiego.
Foremki z ciastem ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
Blachę z rurkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra i dół) i piec 18-20 minut. Upieczone rurki ostrożnie zdjąć z foremek i przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone rurki przechowuj w pojemniku w suchym miejscu. Przed imprezą napełnij dowolnym kremem lub pastą.
Smacznego.