Boczniaki to jadalne grzyby uprawne, pochodzące z Chin, które w ostatnich latach coraz częściej są spotykane i kupowane w naszych sklepach. W Polsce na szeroką skalę dostępne są w sprzedaży 2 gatunki – boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) oraz boczniak cytrynowy (Pleurotus citrinopileatus). Obecnie każdy może hodować z łatwością te grzyby w domu, kupując tzw. baloty z trocin przerośniętych grzybnią. Natomiast w Azji, boczniaki od dawien dawna stanowią ważny element diety i to nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również liczne aspekty prozdrowotne.
Boczniaki są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych substancji mineralnych. Wykazano, że w 100 g suchej masy owocników znajduje się: około 3 g potasu, 150 mg wapnia i 125–757 mg sodu. Boczniaki zawierają znaczne ilości witamin z grupy B i D. Szczególnie wysoką zawartość określono dla tiaminy, ryboflawiny, niacyny, pirydoksyny, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego i prowitaminy D2 .Właściwości te jako „dar natury” doceniono już wiele wieków temu, chociaż nie było to poparte badaniami naukowymi. Dziś już wiemy, że grzyby są niezwykle cennym niskokalorycznym pokarmem. Za niską wartość kaloryczną odpowiada duża, bo aż w 90 % zawartość wody, wysoka zawartość błonnika pokarmowego, a także mała ilość tłuszczu. Błonnik pokarmowy ( w skład którego wchodzi chityna, celuloza, ligniny oraz B-glukozany) ma zdolność do obniżania cholesterolu we krwi. Tłuszcze występują w ilości ok.0,33g/100g świeżej masy i co istotne -ponad 70% tłuszczów stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Kolejnym atutem grzybów są licznie występujące związki mineralne jak np. potas , sód i magnez.
Grzyby wyższe, do których należy boczniak, dzięki swojemu składowi chemicznemu, obecności licznych związków aktywnych biologicznie, posiadają niezwykły potencjał i mogą stanowić cenny surowiec do tworzenia żywności funkcjonalnej i nutraceutyków.
Można by mnożyć zalety boczniaka, warto go wprowadzić do naszej kuchni i spożywać zarówno świeże grzyby jak i suszone.
Jeżeli ktoś ma warunki niech wyhoduje sam boczniaka – mamy też wyśmienitą zabawę w podglądaniu jak rosną, wiemy że są świeże (prosto z balotu) – zobaczcie poniżej:
Jednym z przepisów na boczniaka jest szybkie danie a mianowicie boczniak smażony w jajku i bułce tartej.
Do tego celu potrzebujemy:
– kilka grzybów boczniaka
– 1-2 jajka
– bułka tarta
– tłuszcz do smażenia ( masło lub olej)
Kapelusze bez ogonków lekko solimy, obtaczamy w jajku rozmąconym z odrobiną pieprzu, następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni.
Smacznego.