Zoodles czyli Makaron z cukinii z sosem paprykowo – awokadowym

Cukinia jest łagodna w smaku, lekkostrawna, a zarazem pełna witamin i minerałów. Cukinia na stałe zagościła w polskiej kuchni. Możemy jeść ją na surowo, smażyć, dusić i zapiekać. Warto docenić cukinię z racji jej bogatych zalet dietetycznych i wszechstronnego zastosowania w kuchni.
Najszybciej cukinia przyjęła się w południowej części Rosji i na Bałkanach. Do Polski zawędrowała dopiero po II wojnie światowej, a popularnością cieszy się od kilkunastu lat.
Dlaczego warto jeść cukinię? Przede wszystkim dla jej wybornego smaku – najsmaczniejsza jest młoda cukinia, której długość nie przekracza 15 centymetrów. W takiej formie cukinię można jeść na surowo razem ze skórką. Im warzywo starsze tym bardziej łykowate, o twardszej skórce i dużych gniazdach nasiennych.
Cukinię warto włączyć do diety ze względu na jej wartości odżywcze. Cukinia podobnie jak dynia jest bogatym źródłem witaminy A. W cukinii znajdziemy także beta-karoten, witaminę C, PP, B1 a także sole mineralne: wapń, fosfor, żelazo, magnez. Cukinia jest lekkostrawna i niskokaloryczna – dzięki dużej zawartości wody w 100 g warzywa dostarcza zaledwie 15 kcal. Poza tym odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Warto też wiedzieć, że owoce cukinii nie kumulują metali ciężkich i azotanów, więc bez obaw można ją podawać małym dzieciom.
Cukinia – jak jeść cukinię.
Na surowo, duszoną, smażoną, pieczoną, gotowaną – przepisów na dania z cukinią jest mnóstwo. Ale jadalne są nie tylko owoce, ale również kwiaty − smażone w cieście naleśnikowym na głębokim tłuszczu stanowią apetyczną, aczkolwiek tuczącą przekąskę.
Jednym z zastosowań cukinii jest zoodles czyli makaron z cukinii z sosem paprykowo – awokadowym, tak, to jest możliwe, dzięki specjalnej ”temperówce” do warzyw (veggie pasta maker / spiralizer), która przerabia cukinię na długie, cienkie rurki. Taki makaron to świetna alternatywa dla zwykłego spaghetti, szczególnie na diecie odchudzającej, ponieważ posiada bardzo niską wartość energetyczną. Jest dobrze tolerowana przy problemach z wrażliwym układem pokarmowym oraz nadkwasotą żołądka, z powodu zawartości licznych substancji alkalizujących.
Składniki:
– 1 sztuka średniej cukinii ok. 300g
– 1 szt. awokado
– 1 szt. papryki
– 1/2 średniej cebuli
– 3 małe pomidory ok. 200g
– 50ml. mleka sojowego lub migdałowe
– sól, pieprz, przyprawy
Sposób przygotowania:
1. – 1/2 awokado, 3/4 papryki, 2 pomidory, sól, pieprz i ew. przyprawy do smaku umieścić w blenderze, zmiksować na jednolitą masę.
2. – 1/2 awokado pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojoną cebulę i pomidora – doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
3. – Z cukinii zrobić makaron za pomocą “temperówki” do warzyw, przełożyć do talerza, polać sosem, dodać awokado z cebulą i pomidorem – wymieszać i gotowe do spożycia.  Smacznego.

Dodaj komentarz