Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Naleśniki Obiad Pora Na Posiłek Potrawy z jajek Przepisy

Naleśniki na mące migdałowej

Łatwe w wykonaniu, smaczne, pachnące i miękkie naleśniki… uzależnisz się od tego ciasta naleśnikowego! Pomyśl o tym przy świecach, w weekend lub na naleśnikowy wieczór! Podjęłam kilka prób zanim doszłam do tego przepisu, którego nie zmieniłam od tamtej pory i który został przyjęty przez wielu internautów. Ten jest naprawdę doskonały. Moja rada, która z pewnością nie jest zbyt zdrowa, to dać małą (nalegam, małą) porcję masła przed smażeniem każdego naleśnika i dobrze podgrzać patelnię. Więc ciasto naleśnikowe smaży się, a ty otrzymasz piękne złote naleśniki.
To danie przeznaczone do spożycia na śniadanie, ale nadaje się również jako deser.
Składniki na ciasto:
– 200 ml mleka półtłustego
– 100 ml wody gazowanej
– 125 g mąki migdałowej
– 50 g masła
– 3 jajka
– 1 szczypta soli
– łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Do naczynia wbij trzy jajka, ubijaj trzepaczką, stopniowo dodawaj mąkę, mieszaj, dodaj wodę, sól i roztopione masło.
Sprawdź płynność ciasta, jeśli jest za gęste, dodaj trochę mleka, odłóż na 30 minut. Odlej pół szklanki ciasta naleśnikowego, dodaj kakao i wymieszaj.
Podgrzej patelnię i włóż kawałek masła przed smażeniem każdego naleśnika. Łyżką nałożyć niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i rozprowadzić je równomiernie poprzez pochylanie patelni, aby powstała cienka warstwa ciasta bez dziur i zgrubień. Gdy lekko się zetnie, nanieś cienką strużką ciasto naleśnikowe kakaowe, okrężnymi ruchami rysując ślimaczka.
Kiedy ciasto zetnie się na całej powierzchni, należy delikatnie podważyć jego brzegi cienką drewnianą lub plastikową łopatką, następnie wsunąć ją głębiej. Kiedy naleśnik odchodzi całą powierzchnią od patelni, trzeba go podnieść i zdecydowanym ruchem przewrócić na drugą stronę. Osobiście zdecydowanym ruchem patelni podrzucam naleśnika, spadając na patelnię obrócony, warto poćwiczyć – najwyżej spadnie na posadzkę lub się złoży.
Przygotuj nadzienie według upodobań, ja użyłam dżemu truskawkowego.
Na każdy naleśnik usmażony połóż łyżkę nadzienia, rozprowadź na połowie naleśnika, złóż na kopertę.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ