Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad

Schab pieczony w piekarniku

Schab pieczony w piekarniku z powodzeniem można włączyć do wielkanocnego lub bożonarodzeniowego menu. Nie powinno go zabraknąć także na ważniejszych uroczystościach, takich jak np. imieniny czy wesela. Niewątpliwą zaletą tej pieczeni jest możliwość podawania jej na ciepło lub na zimno. Dzięki temu równie dobrze odnajdzie się na szwedzkim stole.
Solidna porcja pieczeni może okazać się smacznym obiadem, ale będzie też niezawodna na specjalne okazje.
Składniki na 1 kg schabu:
– 1kg schabu
– 14g soli
– 3-4 liście laurowe
– 4-6 kulki ziela angielskiego
– kilka ząbki czosnku
– zioła każdego po trochu: majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka i szczypta ostrej,
– trochę oliwy
– opcjonalnie śliwki

Schab oczyść z błon i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek obierz, w schabie zrób nożykiem wzdłuż otwór i naszpikuj czosnkiem. Natrzyj schab mieszanką ziół, odstaw do lodówki najlepiej do drugiego dnia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, ułóż schab na blasze wysmarowanej tłuszczem, obłóż połówkami śliwek, spryskaj oliwą i podpiecz ok 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz podlewając sosem z pod pieczeni.
Po wyjęciu odstaw do wystudzenia.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ