Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje ciast Deser Kremy, glazury Przepisy

Tort słoneczno – pomarańczowy

Pyszny świąteczny tort słoneczno – pomarańczowy. Wygląda fantastycznie, jest wilgotny, kremowy, aromatyczny. Krem jest waniliowy, cytrynowo – pomarańczowy. Biszkopt jest również delikatnie pomarańczowy. Tort w przygotowaniu jest prosty. Biszkopt jest puszysty i bardzo smaczny. Polecam!
Składniki na biszkopt:
– 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
– 180g cukru
– 1 cukier z wanilią
– skórka otarta z 1/2 pomarańczy
– 220g mąki tortowej
Do nasączenia:
– 100ml likieru pomarańczowego
– 50ml wody
– 2 łyżki soku z cytryny
Krem cytrynowo – pomarańczowy:
– 120g masła
– skórka otarta z 2 cytryn
– skórka otarta z 2 pomarańczy
– 150ml świeżego soku z pomarańczy
– 100ml soku z cytryny
– 150g cukru
– 2 jajka
– 4 żółtka
Krem śmietanowy:
– 500g schłodzonego serka mascarpone
– 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
– 60g cukru pudru
– 2 łyżeczki cukru z wanilią
Dodatkowo: dekoracja z czekolady, cukierki
Biszkopt:
Piekarnik nastaw na 180°C na funkcji góra-dół. Tortownicę o średnicy lub 24cm wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsyp cukier, cukier z wanilią, miksuj, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodaj żółtka i jeszcze przez chwilę ucieraj mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodaj skórkę pomarańczową, krótko wymieszaj.
Mąkę przesiej na jajeczną masę, dokładnie wymieszaj szpatułką. Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstaw do całkowitego ostudzenia.

Krem cytrynowo – pomarańczowy:
Do rondelka wlej oba soki i dodaj obie skórki, dodaj masło, wysp cukier i postaw na ogniu, zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Zdejm z ognia i odstaw na około 2 minuty.
Do miski wbij dwa jajka, dodaj cztery żółtka i ubij na jasny krem. Następnie przez sitko wlej gorącą masę cytrynowo – pomarańczową. Krótko wymieszaj mikserem i masę wlej z powrotem do rondelka. Postaw na bardzo małym ogniu i cały czas mieszaj, aż masa zgęstnieje (około 11-12 minut).
Masy nie zagotuj!!
Zdejm z ognia, nakryj folią spożywczą na dotyk i odstaw do całkowitego ostudzenia. Ostudzoną wstaw do lodówki na około 3-4 godziny, aby masa dobrze się schłodziła.

Zacznij składać tort:
Ostygnięty biszkopt wyjm z blaszki, następnie przekrój go w poziomie dwa razy, otrzymasz trzy krążki biszkoptu.
Jeden krążek biszkoptu połóż na podstawce. Składniki do nasączenia wymieszaj i 1/3 przygotowanego ponczu nasącz biszkopt, posmaruj go cienko dżemem pomarańczowym.

Krem śmietanowy:
Do śmietanki dodaj cukier puder, cukier z wanilią i ubij, ale nie na bardzo sztywno. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj mikserem na jednolity krem.
Odmierzyć 350g kremu śmietankowego i do tej mniejszej ilości kremu dodaj również 350g kremu cytrynowo – pomarańczowego. Wymieszaj mikserem na jednolity krem. Na biszkopt z dżemem pomarańczowym wyłóż 1/2 przygotowanego kremu, wyrównaj. Połóż drugi krążek biszkoptu. Nasącz go połową pozostałego ponczu i cienko posmaruj dżemem pomarańczowym. Wyłóż pozostały krem, wyrównaj. Połóż ostatni krążek biszkoptu, nasącz go pozostałym ponczem.
Do pozostałego kremu śmietanowego dodaj pozostały krem cytrynowo – pomarańczowy i wymieszaj mikserem. Sprawdź czy krem nie jest za mało słodki, jeśli jest to proszę dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
Gotowym kremem posmaruj wierzch i boki tortu.
Udekoruj drobnymi cukierkami, ozdobami czekoladowymi.


Udanych wypieków 🙂 Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ