Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przepisy Przystawka, przekąska

Charcuterie – sztuka podawania gotowych wędlin, serów, owoców

Charcuterie to gałąź kuchni zajmująca się sztuką podawania gotowych wędlin, takich jak szynka, kiełbasa, boczek czy inne produkty wieprzowe. Słowo to pochodzi z języka francuskiego i można je przetłumaczyć jako „sklep mięsny”. Podczas gdy oryginalne francuskie tłumaczenie odnosi się do wieprzowiny, nowoczesne deski wędliniarskie obejmują również inne rodzaje żywności, takie jak pasztet, ser, krakersy, owoce, orzechy i dipy.

Możemy więc z całą pewnością uznać, że Charcuterie to sztuka przygotowywania desek z przekąskami.
Deska wędlin i serów to obowiązkowa pozycja na każdej imprezie. Przygotowanie jej nie jest skomplikowane i nie wymaga spędzenia w kuchni dużo czasu. To uniwersalny przepis na przystawkę- sprawdzi się przy każdej okazji, nie tylko od święta.


Podczas spotkań z przyjaciółmi czy też w czasie imprez nie może zabraknąć przekąsek, po które sięgają goście. Naszym sprawdzonym patentem od lat jest prosta deska z wędlinami, serami i dodatkami. Dzięki różnorodności smakołyków na takiej desce- każdy gość znajdzie z łatwością coś dla siebie. Kluczem do stworzenia takiej przystawki jest różnorodność: postaw na różne rodzaje mięsa i serów, dokładając owoce, orzechy i słone przekąski. Taką deskę można przygotować zarówno w wersji mięsnej, jaki i wegetariańskiej.
Odpowiednio przygotowana deska będzie nie tylko smaczną przekąską, ale również ozdobą stołu.


Do przygotowania mini desek użyłam:
– salami w plastrach
– mini salami
– ser wędzony okrągły
– ser żółty
– pieczywo chrupkie
– tortilla
– papryka czerwona
– rukola
– truskawki
– borówki
– winogrona
– serek śmietankowy z ziołami
– ogórek zielony
Tortillę posmaruj serkiem z ziołami, ułóż naprzemiennie słupki papryki czerwonej i rukolę, zwiń jak roladę, pokrój w 1cm paski.
Ogórek pokrój w grubsze kawałki, wydrąż środek. Ser wędzony przekrój na pół, płatki sera układaj w ogórku jak różę.
Z salami stwórz róże- ułóż je na szklance lub kieliszku, zaginając w połowie plasterki na brzegu naczynia. Następnie odwróć szklankę i róża gotowa.
Ser żółty pokrój w kostkę.
Owoce opłukaj, osusz. Zacznij układać na desce, jedną różę z salami, różę z sera, mini salami, roladki tortilli, borówki, pokrojone truskawki, pieczywo chrupkie, kostki sera żółtego.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ