Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Ślimaczki i szaszłyki z parówkami w cieście francuskim

Ekspresowa w przygotowaniu, bardzo dobra przekąska na imprezę i nie tylko.


Ślimaczki z parówkami
Składniki:
– 3/4 ciasta francuskiego
– 6 parówek
– 10 dkg sera scamorza
– 2 łyżki musztardy
– małe jajko + łyżka mleka
– sos koktajlowy (przepis tu)
Rozłóż ciasto francuskie, posmaruj musztardą, zetrzyj ser scamorza, rozłóż w rzędzie 2 parówki na brzegu ciasta, zwiń ciasto tak aby zakryło parówkę. Rozłóż drugi rząd parówek, również zawiń w ciasto, trzeci rząd połóż na górę rolady i zwiń do końca. Pokrój w paski 2cm. Posmaruj rozmąconym jajkiem z mlekiem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz 15 do 20 minut.

Szaszłyk z parówki i ciasta francuskiego
Składniki:
– pozostała część odciętego ciasta francuskiego
– 5 parówek
– patyczki do szaszłyków
– ketchup ostry
Parówki pokrój na 5 części – jedną środkową odłóż.
Ciasto francuskie pokrój w paski 10szt. Złącz 2 paski ciasta, połóż jeden kawałek parówki – spleć ciasto, postępuj dalej tak samo – użyj jeszcze trzy kawałki parówki. Weź patyczek do szaszłyków i przebij wszystkie parówki. Posmaruj ciasto jajkiem z mlekiem. Włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz 15 do 20 minut.
Po upieczeniu ułóż na półmisek i polej ketchupem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ