Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Muffinki orkiszowe z borówkami

Co może być lepszego niż ciepłe, kruche ciasteczka, świeże z pieca? A co z tymi, których przygotowanie zajmuje tylko kilka minut? Nasz przepis jest prosty: wystarczy dodać wodę, jajko i olej, a następnie wymieszać i upiec. Zanim się zorientujesz, Twoja kuchnia zostanie opanowana przez ich nieodparty aromat. Dzieci wynurzą się ze swoich pokoi. Sąsiedzi wyjdą z domów. Listonosz może się zatrzymać.
Najlepszy przepis na mini wypieki: muffinki, babeczki… Pieczone w formie na muffiny smaczne małe deserki, idealne na przyjęcia, imprezy, spotkania ze znajomymi jak i na dziecięce uroczystości. Wśród nich muffiny czekoladowe, marchewkowe, cytrynowe, jogurtowe, z owocami: śliwkami, malinami, porzeczkami i jagodami. Kruche babeczki z kremem i owocami, babeczki kajmakowe i makowe. Z puszystego ciasta biszkoptowego, drożdżowego, gęstego brownie lub klasycznego ciasta na muffiny, do których składniki wystarczy wymieszać.
Składniki:
– mieszanka na muffinki orkiszowe ( mieszanka zawiera 200g mąki orkiszowej białej i 125g premium muffin (Austria))
– 175g cukru
– 2 jajka
– 175g wody
– 200g oleju
Mieszankę oraz pozostałe składniki wymieszać mikserem przez 2 minuty do jednolitej konsystencji. Masę nakładać do papierowych foremek do 3/4 ich wysokości. Napełnione foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni), pieczemy przez 30-35 minut. Przy napełnianiu foremek do ciasta można dodać owoce, np: jagody, maliny, wiśnie, rodzynki lub kawałki nietopliwej czekolady.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ