Tort na każdą okazję

Sprawdzony przepis na tort – nie za słodki, z malinami i kwaskową galaretką. Taki tort sprawdzi się na urodzinach, imieninach czy innych świątecznych okazjach.
Składniki na biszkopt :
– 5 jajek
– 130g mąki
– 40g mąki ziemniaczanej
– 165g cukru
– foremka serce (24-26cm)
Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki. Do misy wbijamy całe jajka nie rozdzielając żółtek od białek, dodajemy cukier i miksujemy mikserem ok. 6 minut na najwyższych obrotach. Cukier ma być niewyczuwalny.
Misę wyjmujemy z miksera, przesiewamy obie mąki i delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Na dół formy kładziemy papier do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułkę tartą. Boków formy nie smarujemy niczym, ciasto wtedy ładnie się wspina do góry – nie robi się tzw. “kopiec kreta”.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni do ok. 40 minut.
Składniki na krem:
– 200 g serka mascarpone
– 300 g słodkiej śmietany 30- 36%
– 2 płaskie łyżki cukru pudru (jeżeli ktoś lubi bardziej słodko można dodać cukru)
Dodatkowo: maliny, galaretka jagodowa, dżem malinowy, poncz z rumem.
Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić mikserem, stopniowo dodawać serek mascarpone i cukier.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (1,5 szklanki), wlać do naczynia, odstawić do stężenia.
Wykonanie:
Biszkopt przekroić na trzy blaty.
Pierwszy blat nasączyć ponczem, posmarować dżemem cienką warstwę, wyłożyć maliny świeże, w wolne miejsca wycisnąć krem. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, posmarować dżemem malinowym, pokroić galaretkę na cząstki i rozłożyć na dżem, wypełnić wolne miejsca kremem.
Przykryć trzecim blatem, pokryć kremem i udekorować.



Do dekoracji użyłam barwnika spożywczego w żelu.
Smacznego.

Dodaj komentarz