Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

ciasto francuskie Przystawka, przekąska

Ciasto francuskie z karmelizowaną cebulą- 3 sposoby na szybką przekąskę

Przepis jest idealny na imprezy i można go podwoić lub potroić, aby nakarmić tłumy!
Najtrudniejszą częścią przygotowania tej tarty jest cierpliwe czekanie, aż cebula powoli karmelizuje się w słodkie, ciemnobrązowe nitki. Obiecuję, że warto poczekać; po ugotowaniu cebula doskonale komponuje się zarówno z pikantnym kozim serem, jak i serem Gruyere. Posypując ciasto francuskie tylko tymi składnikami oraz odrobiną soli i pieprzu, otrzymasz przepysznie słodko-pikantną tartę. Pokrojenie tarty na kawałki wielkości kęsa ułatwia jej spożycie. Na drugą rękę polecam białe wytrawne wino.
Do przygotowania przekąsek wykorzystałam 6 płatki mrożonego ciasta francuskiego, na każdą przekąskę 2 płatki.

Składniki:
– mrożone ciasto francuskie
– ser Gruyere
– pomidory śliwkowe rzymskie
– pomidorki cherry
– mini mozzarella
– jajko rozmącone do smarowania ciasta
– ketchup z oregano

Do napełniania cebula karmelizowana:
– 1 łyżka oleju z awokado
– 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
– 2 łyżki miodu (lub jasnego brązowego cukru)
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez około 8 minut, aż zacznie się rumienić. Dodaj miód, ocet balsamiczny i sól. Gotuj do momentu karmelizacji. Dopraw czarnym pieprzem. Ostudzić do temperatury pokojowej.

I. Ciasto francuskie z karmelizowaną cebulą
Wytnij cztery koła z dwóch płatków ciasta francuskiego. Środek ciasta nakłuj widelcem, połóż trochę karmelizowanej cebuli, boki ciasta posmaruj jajkiem. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut do zarumienienia.
Po upieczeniu zetrzyj na tarce ser Gruyere i posyp każdą przekąskę.

II. Ciasto francuskie z pomidorkami i karmelizowaną cebulą
Jak wyżej: Wytnij cztery koła z dwóch płatków ciasta francuskiego. Środek ciasta nakłuj widelcem, połóż trochę karmelizowanej cebuli, kilka ćwiartek pomidorków cherry, plasterek sera mini mozzarelli. Złap brzegi, złóż krawędzie do wewnątrz – jedna na drugą. Posmaruj jajkiem i upiecz. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut do zarumienienia. Możesz udekorować zielonymi ziołami np. natką pietruszki.

III. Ciasto francuskie z pomidorami rzymskimi
Dwa płatki ciasta przekrój na pół. Pomidor pokrój w plastry. W odstępach 1cm od brzegu zrób nacięcia dookoła zostawiając nienacięte miejsca na boku ok. 1cm. Środek posmaruj ketchupem z oregano, połóż plaster pomidora, złap za rogi ciasta i składaj do środka. Na każdym połóż kulkę mini mozzarelli, brzegi posmaruj jajkiem i upiecz.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut do zarumienienia. Posyp koperkiem.

Dodatkowe wskazówki
– Aby zaoszczędzić czas, możesz użyć gotowego, rozmrożonego ciasta francuskiego. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, ciasto francuskie należy przechowywać w niskiej temperaturze. Pamiętaj, aby pracować szybko!
– Dzięki masie jajecznej tarty po upieczeniu będą bardziej złociste. W razie potrzeby możesz to pominąć.
– Tarty można podgrzewać w temperaturze 175 stopni przez około 8-10 minut.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ