Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Śledź pod pierzynką, śledzik z pieprzem czerwonym, szprotka na jajku

Śledzie, niezależnie od tego czy są w śmietanie, w oleju, czy w occie, mają liczne właściwości i wartości odżywcze. Śledzie są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. I co bardzo ważne dla osób na diecie odchudzającej, chociaż śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie mają dużo kalorii.

Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, jednak jest to największa zaleta śledzi! Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, – m.in. kwasy omega-3.(przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu).
Warto zatem pokusić się o przekąski na bazie śledzia, odpowiednio podane skuszą niejadków tej wspaniałej ryby.


I. Śledzik z pieprzem czerwonym
– ciemny chleb
– kilka płaty śledzia z zalewy
– majonez
– pieprz czerwony


Odkrój skórki z chleba (ze skórek możesz zrobić mini grzanki), podziel na małe prostokąty, na każdy prostokąt połóż kawałek śledzia (wcześniej odmoczonego, aby nie był za słony), wyciśnij rozetę z majonezu, w środek włóż listek zielony, posyp pieprzem czerwonym. Przed podaniem przechowuj w lodówce.

II. Śledzik pod pierzynką
– 2-3 łaty śledzia z zalewy
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 2 marchewki ugotowane al dente
– 2 ugotowane buraki (średnie)
– 1 większa cebula
dodatkowo: małe pucharki


Cebulę i śledzie (osobno) pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Oddziel żółtka od białek, również osobno – zetrzyj na tarce. Na koniec zetrzyj buraka.
Zacznij układanie w pucharku: na spód 2 łyżeczki śledzika, rozsmaruj trochę majonezu, 2 łyżeczki cebuli i majonez, warstwa buraków i majonez, warstwa marchewki, posyp żółtkiem i majonez. Wierz posyp startym białkiem, udekoruj różyczką z marchwi i koperkiem.

III. Szprotka na jajku pod pomidorkiem
– szprotki w oleju
– pumpernikiel okrągły
– jajka ugotowane na twardo
– mini pomidorki
– szczypiorek
– majonez


Jajka pokrój w plastry, pomidorki na pół. Szprotki odsącz z oleju, zwijaj jak roladę.
Rozłóż pumpernikiel, lekko rozsmaruj majonez, połóż plaster jajka, zwiniętą szprotkę, dwa kawałki szczypiorku i pół pomidorka – całość zepnij pikerem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ