Każde ciasto owocowe a zwłaszcza ciasto rabarbarowe kojarzy się z latem, beztroską, słońcem i wspomnieniami.
Gdy jest sezon na rabarbar mogłabym jeść z nim bez przerwy różne ciasta, bułeczki czy tarty. Ta tarta to był całkiem udany eksperyment. Kruche ciasto, warstwa budyniu waniliowego, rabarbar i kruszonka, która idealnie pasuje do kwaśnego rabarbaru.
Pyszny deser na niedzielne popołudnie lub podwieczorek przy kawie.
Składniki:
– 4 łodygi rabarbaru
– 2 łyżki cukru
Kruchy spód:
– 150g mąki pszennej
– 150g maki krupczatki
– 200g miękkiego masła
– 100g cukru białego
– 1 żółtko
– 2 duże łyżki śmietany
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Budyń:
– 30g mąki pszennej
– 3 żółtka
– 90g cukru
– 250 ml mleka
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z 1/2 laski wanilii
Kruszonka:
– 100g mąki pszennej
– 50g cukru
– 50g miękkiego masła
– wanilia, opcjonalnie
Przygotowanie:
Rabarbar umyj, pokrój na 2 cm kawałki i zasyp 2 łyżkami cukru. Odstaw na 1–2 godziny, aby rabarbar puścił sok i zmiękł. Przed wyłożeniem na tartę odcedź go.
Kruche ciasto.
Masło rozetrzyj z cukrem, żółtkiem, śmietaną i wanilią. Następnie dodaj połączone mąki. Mieszaj ciasto łopatką, a gdy składniki zaczną się łączyć, przełóż na blat i szybko zagnieć. Im krócej zagniatamy kruche ciasto tym jest delikatniejsze i bardziej kruche. Zawinięte w folię ciasto schładzamy ok. 30 minut w lodówce.
Formę do tarty posmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto wałkuj na kształt koła i grubość ok. 5 mm. Nawiń je na wałek i przenieś na foremkę do tarty – rozwijamy je. Lekko przyciśnij, aby ciasto wszędzie przylegało, a nadmiar ciasta zetnij nożem.
Piekarnik nagrzej do 200°C i podpiecz spód ok. 10 minut.
Przygotowanie budyniu.
Mąkę wymieszaj z cukrem, żółtkami i połową mleka. Drugą połowę wlej do garnka i wstaw na ogień. Gdy mleko zacznie się gotować, wlej masę jajeczną cały czas mieszając, aż budyń zgęstniej i zaparzy się. Odstaw, aby przestygł.
Przygotowanie kruszonki.
Masło utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i rozcieraj tak, aby uzyskać okruchy.
Na spód podpieczonego ciasta wyłóż budyń, rozprowadź równo, następnie wyłóż rabarbar, wierzch posyp kruszonką. Tartę piecz ok. 25–30 minut w temperaturze 170°C.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!