Faszerowane jajka z grzybami enoki i smaczna sałatka w pomidorach
Przekąski z jajkami faszerowanymi mają sporą rzeszę zwolenników, są proste i szybkie w wykonaniu a jednocześnie smaczne. Dziś wykorzystałam do dekoracji faszerowanych jajek kiełki rzodkiewki i grzyby enoki.
Pięknie prezentujące się grzyby ułożone na faszerowanym jajku to grzyby enoki. Dla przybliżenia kilka słów o tym grzybku.
Enoki (płomiennica zimowa) jest bardzo popularnym grzybem jadalnym. Rośnie na całej półkuli północnej tzn. można go znaleźć w Ameryce Północnej, Azji, Europie. Ponadto, jest również hodowany komercyjnie. Jest więc dostępny na całym świecie.
Grzyby enoki (odmiana Flammulina velutipes ), występujące także pod nazwą enokitaki, to bardzo delikatne grzyby o charakterystycznym wyglądzie. W Chinach nazywa się je „złoto iglastymi grzybami” i są tam bardzo popularne. Występują również w przepisach kuchni japońskiej, koreańskiej i wietnamskiej. W smaku enoki są delikatne, lekko słodkawe, o lekkiej nucie owocowo-orzechowej. Można je dodawać surowe do sałatek, idealnie nadają się również do potraw szybko smażonych typu stir-fry czy zup. Są bardzo delikatne i nie powinno się ich gotować, czy smażyć dłużej niż minutę. Dłuższe gotowanie sprawia, że twardnieją.
Grzyby Enoki są bardzo smaczne i wszechstronnie wykorzystywane w kuchni. Mają również świetny potencjał leczniczy.
I. Faszerowane jajka z grzybami Enoki.
Składniki:
– 4 jajka ugotowane na twardo
– grzyby Enoki
– awokado dojrzałe
– łyżka majonezu
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka soku z limonki lub cytryny
Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój do miseczki, skrop cytryną lub limonką. Jajka przekrój na pół, żółtka dorzuć do awokado, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem do smaku, użyj blendera aby zmiksować na jednolitą pastę.
Białka wypełnij pastą jajeczną za pomocą tylki. Odłóż cztery połówki – użyjesz później.
Grzyby enoki przepłucz wodą, delikatnie osusz, odetnij od karpy zostawiając ok 1 do 1,5cm nóżki. Na każdej połówce jajka wetknij po 5-6 grzybki i koperek.
II. Faszerowane jajka ozdobione kiełkami
– odłożone cztery połówki faszerowanych jajek jw.
– kiełki rzodkiewki
– kilka kwiatki gipsówki
Na każdej połówce jajka faszerowanego ułóż kilka kiełki i kwiatki gipsówki.
III. Pomidory wypełnione sałatką:
– 4 pomidory
– 50g salami
– 50g kukurydzy konserwowej
– 50g sera żółtego
– mała szalotka
– mini słodka papryka czerwona
– łyżka majonezu
– sól i pieprz
do dekoracji: cienkie plastry sera żółtego, kilka plastry ogórka zielonego, natka pietruszki
Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Salami, paprykę i szalotkę pokrój na cienkie paseczki. Do miseczki przełóż posiekane warzywa i salami, kukurydzę konserwową, majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Umyj pomidory, osusz, zetnij górę, wydrąż środki. Każdy pomidor napełnij sałatką.
Wytnij kwadraty z plasterków sera żółtego, ułóż po skosie jeden za drugim tak aby zachodziły na siebie i zroluj. Przetnij na pół, otrzymasz dwie różyczki, układaj po jednej na sałatce w pomidorze, udekoruj natką pietruszki i ogórkiem.
Smacznego.