Koszyczki ziemniaczane z jajkiem, łososiem, roszponką
Koszyczki ziemniaczane z jajkiem to efektowne i jednocześnie proste danie. To również świetna alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Do tych koszyczków użyłam roszponki z jajkami przepiórki. Roszponka, a właściwie roszpunka warzywna, jest jednym z bardziej popularnych warzyw używanych do przygotowania sałatek. Jest bogactwem witamin, ma bardzo delikatny smak, przez co chętnie spożywana jest także przez dzieci.
Koszyczki z jajkiem.
Składniki:
– 3 większe ziemniaki
– roszponka
– jajka przepiórki (tyle jajek ile koszyczków)
– 2 liście sałaty
– papryka czerwona
– szczypior
Sos:
– łyżka majonezu
– łyżka ketchupu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– kilka kropli cytryny
– sól do smaku
Mieszamy majonez z ketchupem, dodajemy olej i kilka kropli cytryny, mieszamy do połączenia, można doprawić do smaku solą.
Przygotowanie koszyczków ziemniaczanych:
Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte ziemniaki umieszczamy na sicie i płuczemy zimną wodą – dzięki temu będą chrupiące. Osusz ręcznikiem papierowym. Z ziemniaka wytnij półokrągłą frytkę, również usmaż.
W rondelku podgrzewamy olej. Bierzemy 2 metalowe sitka (takie jak np. do cukru pudru lub mąki – najlepiej metalowe). Jedno sitko wykładamy ziemniakami – spód i boki. Ziemniaki dociskamy drugim sitkiem i zanurzamy w oleju (zachowujemy szczególną ostrożność przy smażeniu). Smażymy na złoty kolor. Gotowe gniazdka wyjmujemy z sitka (jeśli nie chcą wyjść podważamy nożem i odsączamy na papierowym ręczniku z tłuszczu, lekko posól.
Jajka przepiórki gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół. Paprykę kroimy w drobną kostkę i słupki, szczypior siekamy.
Wypełnienie koszyczka:
Na spód ziemniaczanego koszyczka połóż kawałek sałaty – zapobiegnie nam to przesiąkaniu sosu. Połóż 2-3 rozety roszponki, na środek wlej łyżeczkę sosu, rozłóż pokrojoną paprykę i odrobinę szczypiorku, ułóż dwie połówki jajka przepiórki, kilka słupki papryki i zakończ półokrągłą frytką.
II. Koszyczki z łososiem
– 150g wędzonego łososia
– jajko ugotowane na twardo
– łyżka koperku
– sól i pieprz do smaku
– łyżka majonezu
Zostaw 50g łososia wędzonego, resztę łososia, jajko i koper posiekaj na drobno. Przełóż do miseczki, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Dno koszyczka ziemniaczanego wyłóż sałatą, ułóż 2-3 rozety roszponki. Połóż łyżeczkę sałatki łososiowej, z kawałka łososia zwiń różyczkę i ułóż na sałatce, ozdób koperkiem, zakończ półokrągłą frytką.
Smacznego.