Krem daktylowy to coś dla wielbicieli owocowych słodyczy. Daktyle często nazywane są rajskim owocem Morza Śródziemnomorskiego. Swój przydomek zyskały dzięki niesamowitym wartościom prozdrowotnym. Suszone są naturalnie, na słońcu, bez dodatku zbędnych substancji chemicznych, przez co zachowują pełnię swoich właściwości.
Krem zachwyca pełnią smaku i owocową słodyczą. Potraktuj go jako słodką pastę idealną w połączeniu z pieczywem, czy jako nadzienie do domowej roboty batoników, ciastek, rogalików. Spróbuj również w słodko-słonej kompozycji jako dodatek do serów, czy mięs.
I. Sposób na krem daktylowy
– 250g suszonych daktyli
– 150g serka śmietankowego
– 1/4 szk. posiekanych orzechów włoskich
– 1/2 łyżeczki soli
Daktyle posiekaj, wsyp do miksera (wcześniej środek miksera i nóż spryskaj oliwą), drobno posiekaj, dodaj serek śmietankowy, chwilę blenduj do połączenia. Pod koniec dodaj orzechy i sól, wszystko razem miksuj na jednolitą masę.
II. Sposób na Krem daktylowy
– 300 g cukru
– 250 g suszonych daktyli
– 3/4 szklanki mleka 3,2%
– 1 łyżka masła
Przygotuj krem daktylowy. Na patelni skarmelizuj cukier. Dodaj pokrojone daktyle. Wymieszaj. Następnie dolej mleko i cierpliwie czekaj, aż owoce się rozpadną, a mleko idealnie połączy się z karmelem.
Gotową masę zmiksuj z masłem na gładki krem.
Smacznego.