Tort okolicznościowy na różne okazje – urodziny, imieniny

Przepyszny tort okolicznościowy na każdą okazję. Taki tort świetnie sprawdzi się na urodziny dla mężczyzny, co nie znaczy, że płeć piękna nie może sobie zafundować takiego tortu.
Chociaż przepis wydaje ci się bardzo skomplikowany, nic bardziej mylnego. Wystarczy zgromadzić kolejno składniki, trzymać się przepisu, a efekt będzie gwarantowany.
Zacznij od przygotowania biszkoptu:

Zmorą wypieku tortów (dla niektórych) jest biszkopt. Jak upiec aby wyrósł równy, pulchny a co najważniejsze bez proszku do pieczenia. Stosując się do poniższych wskazówek na pewno upieczecie biszkopt który Wam nie opadnie będzie równy i wysoki. Podana proporcja jest na blaszkę o średnicy 26 cm.
I. Składniki na biszkopt
– 5 jajek
– 130g mąki
– 40g mąki ziemniaczanej
– 165g cukru
Jajka najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki. Do misy wbijamy całe jajka nie rozdzielając żółtek od białek, dodajemy cukier i miksujemy mikserem ok. 6 minut na najwyższych obrotach. Cukier ma być niewyczuwalny.
Misę wyjmujemy z miksera, przesiewamy obie mąki i delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Na dół formy kładziemy papier do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułkę tartą. Boków formy nie smarujemy niczym, ciasto wtedy ładnie się wspina do góry – nie robi się tzw. “kopiec kreta”.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni do ok. 40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy po lekkim przestudzeniu. Pamiętajmy aby biszkopt objechać nożem przy blaszce.
Biszkopt stygnie, możesz teraz przygotować glazurę błyszczącą.
II. Błyszcząca glazura, składniki:
– 200 ml śmietanki 30%
– 100 g kakao
– 250 g cukru
– 265 ml wody
– 50 g miodu
– 25 g żelatyny
Cukier, 225 ml wody, śmietankę i kakao zagotowujemy, dodajemy miód. Żelatynę rozpuszczamy w pozostałych 40 ml wody, dodajemy do polewy. Polewę mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Całość na końcu miksujemy i przecedzamy przez sitko.
Ciepłą polewę przelewamy do miseczki, zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.
III. Poncz do nasączenia:
– 100 ml wody przegotowanej i zimnej
– kilka kropli aromatu arakowego
Wodę wymieszaj z aromatem arakowym.
IV. Dodatkowo do dekoracji:
– truskawki świeże
– chrupiące rurki z kremem
– mini rurki w czekoladzie
– porzeczki
– borówki
– dżem z czarnej porzeczki (ok.350g)
– mała butelka z alkoholem
V. Krem do tortu:
Składniki na krem:
– 500ml śmietany 36%
– 1 serek mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– 1 cukier waniliowy
– esencja z dwóch łyżek mocnej kawy (2 łyżki kawy rozpuść w łyżce wrzątku – jeżeli trzeba to wlej jeszcze odrobinę wody)
– opcjonalnie 1 szt. fix do śmietany
Do przygotowania kremu użyj śmietanę prosto z lodówki, zacznij miksować, stopniowo dodawaj serek mascarpone i cukier, ubij na puszysty krem.
Większą połowę kremu wymieszaj z esencją z kawy.

Zostało teraz tylko poskładać w całość.
Biszkopt przekrój na trzy części. Połóż na paterę jedną część, skrop ponczem, wyłóż pół dżemu z czarnej porzeczki, rozprowadź równomiernie, następnie daj 1/3 kremu kawowego, rozprowadź równomiernie. Przykryj drugim blatem, nasącz ponczem, rozsmaruj resztę dżemu i krem śmietankowo-mascarpone, przykryj ostatnim blatem. Nasącz, posmaruj kremem kawowym (zostaw trochę do dekoracji), wyrównaj.
Taki tort dobrze jest włożyć do lodówki przynajmniej na godzinkę aby go schłodzić. Jeżeli nie ma takiej możliwości, możemy polewać glazurą.
Musimy wyczuć temperaturę glazury, glazura ma być chłodna i powinna zacząć żelować.
Zaczynamy polewać od środka robiąc kółka do zewnątrz, glazura pięknie się rozprowadzi i spłynie po bokach. Odczekajmy aż glazura będzie sztywna i przystąp do dekoracji. Posiłkuj się zdjęciem.


Smacznego.

Dodaj komentarz