Roladki z szynką konserwową
Rolada z szynki konserwowej to elegancka i bardzo smaczna przekąska na wszelkiego rodzaju okazje – na święta czy przyjęcia domowe.
Składniki:
– szynka konserwowa
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 2 ogórki konserwowe
– 10dkg sera żółtego
– 2 łyżki szczypiorku posiekanego
– 3 łyżki majonezu
– sól, pieprz do smaku
– papryka mini czerwona
Sos:
– 1 łyżka chrzanu
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– 1 łyżka majonezu
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane jajka i ogórki konserwowe posiekaj na drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Do miski wsyp posiekane jajka, ogórki, starty ser żółty, szczypiorek, majonez, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Całość przełóż do worka, odetnij końcówkę.
Weź plaster szynki, wyciśnij grubszy wałek na jednym końcu i zwiń jak roladę. Postępuj tak do wyczerpania składników. Ułóż roladki na półmisku obok siebie, polej sosem, udekoruj pokrojoną papryką i szczypiorkiem.
Smacznego.