Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dipy i Humusy sosy

Sos Hoisin – do dań i przekąsek

Sos hoisin jest przygotowywany na bazie soi i śliwek z przyprawami. Jego charakterystyczny czerwono-brązowy kolor i gęsta konsystencja sprawiają, że można wykorzystać go jako dip do dań i przekąsek. Słodko – pikantny i lekko czosnkowy aromat sprawia, że jest to rewelacyjny składnik marynat do mięsa oraz sos do potraw smażonych i pieczonych.
I chociaż 'hoisin’ oznacza z chińskiego owoce morza, to w jego składzie próżno szukać tego typu produktów. Łatwo za to trafić np. na masło orzechowe, które doskonale sprawdza się jako zamiennik pasty z czarnej fasoli.

Sos hoisin sprawdza się idealnie jako składnik glazury do mięs, a szczególnie do drobiu. Z racji swojego słodko-słono-ostrego smaku, podkręca smak tego delikatnego gatunku mięsa i pozwala się cieszyć całą paletą smaków przy użyciu dosłownie kilku składników.

Mało tego, jeśli macie wcześniej przygotowane składniki i jesteście dosyć dobrze zorganizowani w kuchni, to przygotowanie sosu hoisin nie powinno Wam zająć więcej niż 5, w porywach do 7 minut. Nie wymaga on bowiem gotowania, a jedyne, co należy zrobić, to zmiksować wszystkie składniki na jednolitą konsystencję w malakserze.
To jest właśnie magia kuchni azjatyckiej – rzeczy są proste.

Do przygotowania sosu hoisin przydadzą się:
– malakser z blenderem,
– tarka / wyciskarka do czosnku / nóż

Składniki na sos hoisin:
– 60ml sosu sojowego
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżka miodu
– 2 łyżeczki octu ryżowego
– 2 łyżeczki oleju sezamowego
– 1 ząbek czosnku, starty lub przeciśnięty przez praskę
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka ostrego sosu chilli
– 1/4 łyżeczki przyprawy „5 smaków”

Umieść w pojemniku malaksera wszystkie składniki sosu i miksujemy całość, aż składniki się dobrze połączą, a sos będzie miał jednolitą, gładką konsystencję.
W zależności od tego, jak ostry chcecie uzyskać sos, możecie odpowiednio zwiększyć/zmniejszyć ilość ostrego sosu chilli. Teraz pozostaje nam przelać hoisin do słoika, w którym możesz go trzymać nawet do miesiąca w lodówce.
Taka ilość sosu hoisin wystarczy na kilka bombowych potraw z jego użyciem. Mięsa, sałatki, to tylko kilka z jego zastosowań, ale równie dobrze możecie w nim maczać panierowane sajgonki smażone w głębokim oleju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ