Robienie burgerów czy placków rybnych z ryb jest prostsze niż myślisz!
Niezależnie od tego, czy masz przerwę od wołowiny i indyka, czy po prostu wolisz owoce morza, domowe burgery rybne mogą zmiażdżyć konkurencję. Soczyste i aromatyczne, nasze ulubione przepisy na burgery rybne wykorzystują filety rybne lub mieloną rybę jako paszteciki.
Abyśmy mogli zjeść w domu wystarczającą ilość ryb, czasami mądrze jest „uformować” rybę w coś innego. Burgery rybne wznoszą się na szczyt od młodszego pokolenia i robiąc je samodzielnie, wiesz dokładnie, co zawierają. W tym przepisie użyłem dorsza, który dał smacznego i jasnego burgera rybnego. Razem z szybką remuladą, sałatką, sosem chili i chlebem hamburgerowym mamy szybki, prosty i bardzo dobry obiad.
Poznaj przepisy na dorsza, a także pomysły na dodatki do burgerów rybnych, od sałatki coleslaw po „szybką remuladą”.
Składniki:
Burger rybny
– 800 gramów świeżego dorsza
– 3 łyżeczki soli
– 1 jajko
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 200 ml śmietany do ubijania
– dużo świeżo zmielonego pieprzu
– masło do smażenia
Szybka remulada (sos)
– 200 ml prawdziwego majonezu / domowego aioli
– 2 łyżki kaparów
– 2 pikle posiekane w drobną kostkę
– 1 garść drobno posiekanej natki pietruszki
– trochę soku z cytryny
– sól i pieprz
Akcesoria
– 6 bułek do hamburgerów
– Sałata
– sos chili (sriracha)
Krok 1
Kiedy robisz burgery lub placki rybne, wynik jest zawsze najlepszy, jeśli używasz świeżych ryb. Tym razem kupiłem świeżego dorsza. Dorsz ma łagodny i dobry smak. Ważne jest również, aby wszystkie składniki burgera rybnego były zimne, aby uzyskać ładny farsz. Zacznij od pokrojenia ryby na kawałki.
Krok 2
Rybę wraz z solą włóż do robota kuchennego i miksuj przez kilka sekund, aż uzyskasz lepką masę.
Krok 3
Dodaj mąkę ziemniaczaną i jajka. Mieszaj razem jeszcze kilka sekund.
Krok 4
Do śmietanki dodajemy dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu i przy wyjmowaniu farszu dbamy o to, aby śmietanka była schłodzona. Pozostaw maszynę uruchomioną, podczas gdy cienkim strumieniem nalewaj zimną śmietankę. Po bardzo krótkim czasie będziesz miał wielką farsę.
Krok 5
Z mielonej ryby uformuj burgery. Myślę, że to miłe, że burger jest trochę większy od bułki hamburgerowej, w której zamierzasz go podać, ale oczywiście nie jest to konieczne.
Krok 6
Znajdź patelnię i dodaj masło. Smażymy burgery na dość dużym ogniu. Czekam z dodaniem burgera, aż masło nabierze brązowo-złotego koloru. Najlepiej, gdy ryba ma dobrą skórkę. Smażymy po kilka minut z obu stron i burger jest gotowy. Jeśli nie masz zamiaru zjeść od razu, przechowuj w lodówce. Następnie przed podaniem można je trochę podgrzać w piekarniku.
Krok 7
Wszystkie składniki na remuladę łączymy ze sobą i dobrze mieszamy. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pozostawić w lodówce do momentu podania.
Krok 8
Dobrą wskazówką jest lekkie podsmażenie bułek do hamburgerów, tak aby powstała skórka po stronie, którą będziesz stykać się z burgerem. To dobrze smakuje, a także oznacza, że dressing nie sprawi, że chleb będzie miękki. Na talerzu ułóż bułki hamburgerowe. Na wierzch połóż świeżą sałatkę, remulade, burger rybny i sos chili, a następnie załóż pokrywkę na hamburgera i podawaj! Powodzenia.
Smacznego.