Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Ciasto drożdżowe Pantera

Idealny dla dzieci (i tych starszych!), ten Leopard Cake z dobrą kawą będzie Cię bawić i zachwycać!
Składniki na 10 osób:
– 1 saszetka suszonych drożdży piekarskich (7-8 g)
– 3 łyżki łyżka letniego mleka
– 45 g cukru pudru
– ¼ łyżeczki łyżeczka soli
– 500 g mąki pszennej
– 2 jajka
– 1 żółtko (do wykończenia)
– 225 g masła (+ do formy)
– 15 g kakao jasne
– 15 g czarne kakao

Realizacja :
Nawilż drożdże w mleku i dobrze wymieszaj. Dodaj cukier i sól.
W robocie kuchennym wyposażonym w hak zagniatamy mąkę, wlewając poprzednią mieszankę. Dodaj ubite jajka. Zwiększ prędkość i wyrabiaj przez kolejne 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski.
Dodać pokrojone na kawałki masło i wyrabiać przez 6-7 minut, aż uzyskamy elastyczne i błyszczące ciasto. Ciasto przełożyć do salaterki.
Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Ciasto podziel na 2 kulki. Zarezerwuj jeden.
W drugiej kulce weź 2/3 i dodaj jasne kakao. Do pozostałej jednej trzeciej dodać czarne kakao.
Ciemne i jasne ciasto podziel każde na 8 części, uformuj kiełbaski długości ok 15cm.
Rozwałkuj ciemne ciasto i owiń wokół ciasta z jasnym kakao.
Obficie posmaruj formę do ciasta masłem.
Weź zarezerwowaną kulę neutralnego ciasta i podziel ją na 8 części. Każdą z nich zagniatamy na oprószonym mąką blacie i rozwałkowujemy wałkiem do ciasta. Każdy neutralny owiń wokół ciasta z kakao, i roluj rozciągając na długość blaszki.


Ułóż wszystkie rolki w blaszce, pozostaw wszystko do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.
Żółtko ubić z 1 łyżką zimnej wody, przed pieczeniem posmaruj ciasto pędzelkiem. Piec 35-40 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe.


Smacznego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ