Tiramisu w szklaneczkach – wersja dla dorosłych
Tiramisu w szklance: sprytny sposób na serwowanie pojedynczych porcji klasycznego włoskiego deseru. Tiramisu w jednej porcji jest serwowane w przezroczystych szklankach, aby wyeksponować jego piękne warstwy. Tiramisu składa się z biszkoptu nasączonego espresso i naprzemiennymi warstwami klasycznego kremu tiramisu.
Tiramisu w szklance to mój ulubiony sposób podania tego deseru. Chociaż uwielbiam też robić tiramisu jako tort, jednorazowe filiżanki do tiramisu są o wiele łatwiejsze do podania. Ciasto tiramisu z pewnością przyprawia o zawrót głowy, ale tiramisu w szklankach jest nie mniej niesamowite. Podobnie jak ciasto tiramisu, również w tym przepisie używam biszkoptów.
Składniki:
– 2 żółtka
– 70g cukru
– 250g serka mascarpone
– 250g śmietany kremówki 36%
– 1 szklanka kawy
– mały kieliszek amaretto lub whisky
– 100g podłużnych biszkoptów
– 1 czekolada
– 4-5 szklanki
Jajka sparz wrzątkiem, oddziel białka od żółtek. Do żółtek wsyp drobny cukier, ucieraj lub miksuj, aż nie będzie wyczuwalny cukier. Utarte żółtka połącz z serkiem mascarpone, wymieszaj. Ubij śmietanę, pod koniec dodaj serek mascarpone z żółtkami, wymieszaj.
Czekoladę zetrzyj na tarce. Do kawy wlej alkohol.
Biszkopt zamocz w kawie, układaj do szklaneczki na dno. Przykryj warstwą kremu, posyp czekoladą, znowu warstwa biszkoptów, krem, wyciśnij bombki z kremu i posyp czekoladą.
Druga wersja tiramisu: zamiast czekolady użyłam kakao.
Smacznego.