KEKS klasyczny – najlepszy wypiek do herbaty! Wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa, można szybko upiec w domu z najprostszych produktów. Jest smaczny, aromatyczny, miękki, a jego dużą zaletą jest to, że długo utrzymuje swoją świeżość. Można go jeść od razu lub po ostygnięciu zawinąć w ściereczkę, włożyć do woreczka. Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, a po tygodniu jest równie pyszny (osobiście nie udało mi się utrzymać tak długo). Puszysty i aromatyczny, najlepszy keks.
Składniki:
– Jajka – 4 szt. (duże)
– Masło (miękkie) – 225 g
– Cukier – 225 g
– Śmietana 18% gęsta – 70 g
– Sok pomarańczowy – 40 ml
– Skórka pomarańczowa – 1 łyżka.
– Sól – 1/3 łyżeczki
– Proszek do pieczenia – 7 g
– Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka.
– Mąka – 300 g
– Rodzynki – 225 g
– cukier puder – 1 łyżka.
forma: 10 cm x 30 cm x 7,5 cm
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Wlewamy śmietanę, sok pomarańczowy, wsypujemy wanilię, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Po wymieszaniu dodajemy stopniowo mąkę, mieszamy, na koniec wsypujemy rodzynki obtoczone w cukrze pudrze. Wszystko razem delikatnie wymieszać, przełożyć do formy, wygładzić.
Piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) ok. 85 minut w temperaturze 160°C, do suchego patyczka. (Po ok. 40 minutach pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok. 1cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta.)
Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeszcze tylko posypać cukrem pudrem lub polukrować i możemy pieścić nasze podniebienia pysznym keksem.
Smacznego.