Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Obiad

Szczupak w sosie śmietankowo-koperkowym

Po ostatniej mojej podróży rozsmakowałam się w Fińskim szczupaku. Mięso ryby jest przepyszne, z czystych jezior i bystrych potoków. Ryba w śmietanie z koperkiem i cebulką to chyba mój ulubiony sposób na jej podanie. Goście są zachwyceni i proszą o przepis.
Szczupak w sosie śmietanowo-koperkowym
Składniki:
– szczupak – pokrojony w dzwonko ok.5-6 kawałki x 5cm.
– mąka pszenna – 4 łyżki
– śmietanka kremówka – 300 ml
– natka pietruszki – 1 pęczek
– szczypiorek – 1 pęczek
– koperek – 1 pęczek
– cebula – 1 sztuka
– olej – 2 łyżki
– masło – 2 łyżki
– sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Rybę przypraw solą i pieprzem, obtocz lekko w mące i obsmaż z każdej strony na mieszaninie oleju i masła. Zdejm z patelni rybę, wrzuć pokrojoną cebulę, zeszklij, dodaj posiekany koperek i śmietanę, wymieszaj, przełóż rybę do sosu, polej sosem. Przykryj przykrywką, duś ok. 15 minut na małym ogniu.
Gdy sos zgęstnieje, dopraw go do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Rybę podawaj np. z ziemniakami z wody, z sosem, posypaną pozostałymi, posiekanymi ziołami.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ