Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Pora Na Posiłek Przepisy

Mięsne kule w cebuli

W mojej kuchni nic się nie zmarnuje – kiedyś ktoś tak powiedział, a ja się tego trzymam. Został mi farsz do gołąbków, po prostu zabrakło kapusty. Wpadłam na pomysł aby wykorzystać cebulę i nafaszerować ją. Całość zawinęłam w szynkę i boczek wędzony, to miałam pod ręką to znaczy w lodówce 🙂 muszę uczciwie przyznać, wyszło przepyszne. Nutka smaku cebuli otuliła mięsko, teraz wiem, że zawsze będę robić więcej farszu na gołąbki.
Moja porcja jest z kilograma mięsa – można użyć mniej mięsa, zmniejszając proporcjonalnie resztę składników.
Składniki:
– 0,5 kg Boczku
– 0,5 kg Karkówki
– 2-3 Cebule
– 300g Ryżu
– Ząbek czosnku
– Jajko
– Łyżka smalcu lub olej
– Sól i pieprz do smaku
– 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
– 0,5 łyżeczki majeranku
– kilka kształtnych cebul
– szynka szwarcwaldzka lub boczek wędzony surowy
Przygotowanie
Mięso kroimy w mniejsze paski i mielimy w maszynce na oczkach 2,7mm.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na roztopionym smalcu.
Ostudzony ryż i cebulę mieszamy ze zmielonym mięsem, dodajemy również jajko, pieprz, paprykę słodką, majeranek oraz sól do smaku. Aby wzbogacić aromat przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i kontynuujemy mieszanie farszu.
!!!Ważne jest aby jajko wbite było do oddzielnego naczynia, a następnie dodane do farszu.!!!
Przygotowanie cebuli:
Obieramy, odcinamy pół centymetra z góry i dołu. Nacinamy z jednej strony i delikatnie zdejmujemy poszczególne warstwy. Warstwy cebuli napełniamy farszem, owijamy szynką szwarcwaldzką lub boczkiem wędzonym. Tak postępujemy aż wyrobimy cały farsz.
Naczynie z kulami mięsnymi umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 180 °C na około godzinę.

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ