Wyśmienite przekąski z pate z kaczki znakomicie pasują na naszym świątecznym stole. Pate z kaczki możesz kupić gotowe w sklepie lub przygotować we własnym zakresie.
Jeżeli zdecydujesz się na użycie własnego pate z kaczki, możesz skorzystać z tego przepisu:
Składniki:
– 2 piersi z kaczki
– 1-2 łyżeczki suszonego majeranku i/lub tymianku
– sól i pieprz
– 25-50 ml koniaku
– 1-2 łyżki rodzynek
– 2-3 suszone śliwki
– 1-3 łyżki miękkiego masła
– 1 łyżeczka świeżego tymianku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Filety z piersi kaczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie obsypać solą, pieprzem i majerankiem/tymiankiem.
Umieścić w specjalnej torbie do pieczenia (lub w żaroodpornym naczyniu z przykrywką).
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Mięso piec 2 godziny. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Rodzynki i śliwki zalać koniakiem i odstawić aby zmiękły.
Zdjąć skórę z filetów (nie będzie już potrzebna). Mięso wraz z całym sosem przełożyć do malaksera. Dodać rodzynki i śliwki wraz z koniakiem. Wszystko zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Jeśli pate będzie bardzo zwarte i “suche” dodać masło i ewentualnie odrobinę przegotowanej wody.
I. Pate z kaczki z kremem daktylowym
– chleb tostowy
– pate z kaczki
– krem daktylowy (przepis tu)
– owoce granatu
Pate z kaczki pokrój w plastry. Z chleba tostowego i pate wykrawaj gwiazdki. Układaj gwiazdkę z tostu, pate z kaczki, przykryj następną gwiazdką z tostu. Wyciśnij rozetę z kremu daktylowego, udekoruj owocami granatu i listkiem mięty.
II. Pate z kaczki z pomidorkiem i serkiem topionym
– Tramezzino tost
– pate z kaczki
– serek topiony cheddar
– pomidorki cherry
– listki bazylii
Pate z kaczki pokrój w plastry. Z chleba tostowego i pate wykrawaj jednakowe kółka, z sera cheddar wykrawaj mniejsze kółka. pomidorki przekrój na pół. Układaj: tramezzino, pate z kaczki, tramezzino, plaster sera cheddar, pół pomidorka i listek bazylii.
Dla urozmaicenia patery dodałam:
III. Czapeczki Mikołaja na eklerku
– eklery (przepis tu)
– maliny
– serek ricotta
Upiecz eklery (przepis tu), na każdym połóż po trzy maliny, zrób obwódkę z serka ricotta.
Smacznego.