Eklery z masą budyniową, to wyjątkowe ciastka, które świetnie wyglądają i wyśmienicie smakują. Nie można ich nie lubić – to klasyczne ciasto parzone wypełnione najlepszym i delikatnym kremem budyniowym. Rozpływają się w ustach i na jednym ciężko poprzestać.
Ciasto :
230g mąki tortowej
250ml mleka 3,2%
100g masła
5 jajek
sól
Masa budyniowa:
budyń waniliowy (niesłodzony)
1/2 kostki margaryny lub masła
2 łyżki cukru
300ml mleka
Porcję można podwoić według uznania.
Zagotować mleko z masłem, dodać szczyptę soli. Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką. Parzymy ciasto ok. 1 minuty. Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Wystudzone ciasto przekładamy do miski miksera – stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Eklery szprycujemy rękawem cukierniczym, podłużne ciastka o długości 10-12 cm na blaszkę wysmarowaną roztopionym masłem i oprószoną mąką.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 min. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło. Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Pozostawić do wystudzenia.
Przygotować krem budyniowy. Budyń ugotować według przepisu, po ostygnięciu dodawać margarynę lub masło,ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.Wystudzone eklery przekroić na pół w poprzek i wypełnić kremem budyniowym, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..