Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Ptysie parzone

Ciasto ptysiowe ma neutralny smak. Można je podawać na słodko i na słono – zależy to od tego, czym je nadziejemy. Chcesz zaimponować gościom? Przygotuj im pyszne ciasto ptysiowe! Do wyboru z nadzieniem z bitej śmietany lub piankowym nadzieniem.
Ciasto ptysiowe wynaleziono najprawdopodobniej w połowie XVI wieku, choć według niektórych źródeł przygotowywano je już w późnym średniowieczu. Jedno jest pewne: niezależnie od tego, kto i kiedy wymyślił ptysie, na pewno nie zrobił tego niechcący. Ciasto na ptysie jest bowiem najpierw zaparzane, potem miksowane, a dopiero następnie pieczone, uważane jest za skomplikowane i czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Ciasto ptysiowe jest jednym z najprostszych ciast: ma łatwe do zapamiętania proporcje, nie trzeba używać wagi, nie może wyjść z zakalcem, a składniki nie mają szans się zważyć. Właściwie nie może nie wyjść, o ile z szacunkiem potraktuje się jego upodobanie do ciepła i niechęć do przeciągów. Po prostu blachę z ptysiami należy wsunąć do porządnie nagrzanego piekarnika i nie wolno go otwierać przez pierwsze 15-20 minut pieczenia. Ptysie rosną, gdyż rozszerza się para wewnątrz nich, a otwarcie piekarnika powoduje natychmiastową jej ucieczkę. Innymi słowy, piekarnik można, a według wielu mistrzów kuchni należy uchylić dopiero wtedy, gdy powstanie złocista, równomierna skorupka. Nie radzę pozostawiać ptysiów w wyłączonym piekarniku, jak sugerują niektóre przepisy, bo skorupka nadmiernie wysycha.
Ptysie przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. Nadziane ptysie mogą leżeć w lodówce do 4 godzin, bo później miękną.
Ciasto parzone:
230g mąki tortowej
250ml mleka 3,2%
100g masła
5 jajek
sól
Zagotować mleko z masłem, dodać szczyptę soli.
Gdy zacznie wrzeć, wsypać mąkę, zmniejszyć ogień i całość bardzo energicznie mieszamy sztywną łopatką.Parzymy ciasto ok. 1 minuty. Odstawić z ognia, lekko wystudzić. Wystudzone ciasto przekładamy do miski miksera – stopniowo do ciasta, które wyrabiamy, dodajemy jajka, wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
Jeśli ptysie mają być duże – nabierać porcje ciasta łyżką do zupy, a jeśli małe – łyżeczką. Drugą łyżką zrzucić ciasto na blachę. Jeśli posiadamy rękaw cukierniczy, szprycujemy ptysie na blaszkę wysmarowaną roztopionym masłem i oprószoną mąką.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20-30 min. Przez cały czas nie otwierać piekarnika, aby ciasto nie opadło.
Ciasto jest gotowe, gdy ma złocisty kolor. Wystudzone ptysie przekroić na pół w poprzek ptysia i wypełnić bitą śmietaną, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ