5 desery – Słodkie pucharki – przekąski na słodko

Nie ma nic lepszego niż radość płynąca z domowych deserów. Może sprawić, że każda okazja stanie się wyjątkowo wyjątkowa, od urodzin przez większe i mniejsze uroczystości, również codzienne obiady. Ale co, jeśli, hm, nie jesteś zbyt pewny siebie w kuchni? Nie obawiaj się, te desery wyglądają jak profesjonaliści, ale w rzeczywistości są tak łatwe do złożenia! W mgnieniu oka opanujesz te proste przepisy!
Zasadniczo są to pyszne, niezawodne i świetny sposób na zaimponowanie bez całego zamieszania związanego z przekładaniem tortu.
Pięć desery, których wspólną bazą jest bita śmietana z serkiem mascarpone.
Krem z bitej śmietany:
– 300ml śmietany kremówki (36%)
– 250g serka mascarpone
– łyżka cukru pudru
Do wyższego naczynia wlej śmietankę, dodaj serek mascarpone i cukier puder, lekko wymieszaj, zacznij miksować. Ubijaj aż osiągnie konsystencję kremu.
Uważaj aby nie “przebić” śmietany bo zrobisz masło.
Z podanej ilości kremu wyszło mi 20 słodkie desery.


I. Pucharek z bitą śmietaną i miechunką
– Miechunka jadalna (łac. Physalis peruviana Lam.)
– wiśnie koktajlowe
– winogrona zielone
– pikery ozdobne


Na piker wsuń miechunkę, wiśnię koktajlową i winogrono zielone. Do naczynia wyciskamy trochę kremu z bitej śmietany, wkładamy piker z owocami.


II. Przeźroczysty kielich z owocami
– krem z bitej śmietany i mascarpone
– borówki
– wiśnie koktajlowe
– mięta
– czekoladki miętowe
– przeźroczyste kieliszki ozdobneDo kieliszka wyciśnij rozetę z kremu, połóż jedną wiśnię koktajlową, trzy borówki, pół czekoladki miętowej przekrojonej po skosie i liść mięty.


III. Czarny kielich z mandarynkami
– krem z bitej śmietany i mascarpone
– mandarynki (mogą być z syropu)
– porzeczki
– borówki
– miechunka jadalna
– liście mięty
– winogrona zielone
– pikery ozdobne


Mandarynki odsącz z syropu. Winogrona przekrój na cztery części. Na piker włóż miechunkę i trzy borówki.
Do czarnego kielicha wyciśnij rozetę z kremu, połóż dwie cząstki mandarynki, kawałek winogrona, piker z borówkami, małą gałązkę porzeczek i liść mięty.


IV. Łódeczka wypełniona kremem
– krem z bitej śmietany i mascarpone
– łyżka esencji mocnej kawy
– kruche ciastka
– porzeczki
– borówki
– kiwi
– mięta
– bambusowe łódeczki


Krem podziel na pół, do jednej połowy dodaj esencję kawy i wymieszaj. Kiwi obierz, pokrój w plastry, a każdy plaster na pół. Weź małą obręcz (średnica ok. 4cm), wykrawaj kółka z ciastek (pokruszonych ciastek nie wyrzucaj, przydadzą ci się do następnego przepisu).
Do bambusowej łódeczki połóż na dno wykrojone ciastko, wyciśnij rozetę z kremu śmietanowego, na górę wyciśnij rozetę z kremu kawowego, udekoruj porzeczkami i borówką. Obok kremu włóż dwa kawałki kiwi i listek mięty.


V. Deser w szklance z jagodami
– krem kawowy i śmietankowy
– pokruszone kruche ciastka
– jagody
– borówki
– gałązki porzeczki
– wiśnie koktajlowe
– czekoladki miętowe
– mini rurki
– szklanki


Do szklanki wyciśnij trochę kremu kawowego, zasyp jagodami, przykryj pokruszonymi ciastkami, na górę wyciśnij krem. Udekoruj – czekoladką miętową, dwoma borówkami, wisienką koktajlową mini rurką i gałązką porzeczki zawieszoną na rancie szklanki. Dodatkową ozdobą będzie listek mięty.

Smacznego.

Dodaj komentarz