Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje Deser Przepisy Przystawka, przekąska

Trzy słodkie desery – płatki czekoladowe, truskawki i pianki

Słodki deser bez pieczenia – idealne, kiedy nie masz czasu, a chcesz łatwo przygotować coś pysznego!
Trzy słodkie desery na słodki stół. Wystarczy trochę fantazji i kilka składniki.


I. Truskawka z pianką
potrzebujesz:
– truskawki świeże
– słodkie pianki
– polewa czekoladowa
– długie ozdobne wykałaczki
Truskawki opłucz i osusz, pokrój na trzy części. Pianki jeżeli są długie, również pokrój na dwie lub trzy części. Na wykałaczkę nakładaj: jedną część truskawki, piankę, truskawkę, piankę i zakończ cząstką truskawki. Postępuj tak z resztą składników. Ułóż na półmisku, polej polewą czekoladową.


II. Rozety na płatkach czekoladowych
potrzebujesz:
– czekoladowe płatki (paczka zawiera ok. 40szt)
– szklanka śmietany 36%
– 2 łyżki sera mascarpone
– płaska łyżka cukru pudru
– maliny, borówki, listki mięty
Schłodzoną śmietanę ubij z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na sztywną pianę. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy. Płatki czekoladowe rozłóż na paterze, na każdą wyciśnij rozetę z bitej śmietany, udekoruj maliną, borówkami i listkiem mięty.


III. Serduszka z truskawką w czekoladzie.
potrzebujesz:
– świeże truskawki
– czekolada biała i mleczna
– 1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
– 1 1/2 szklanki wody
– 1 galaretka truskawkowa
– foremki w kształcie serc
– polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada
Czekoladę białą i mleczną podgrzewaj w osobnych kubkach do rozpuszczenia. Umyte truskawki zanurz do 3/4 wysokości w białej czekoladzie i kilka w mlecznej czekoladzie. Odstaw do zastygnięcia.
Przygotuj pianki. Galaretkę rozpuść tradycyjnie w wodzie i po przestudzeniu miksuj z mlekiem skondensowanym. Mleko dodaj małymi porcjami. Całość miksuj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przelej połowę do foremek z sercami. Resztę wymieszaj z barwnikiem spożywczym czerwonym, również przelej do serduszek. Odstaw do stężenia.
Stężałe wyjmij z foremek (jeżeli nie chcą ładnie wychodzić – włóż do zamrażalnika na pół godziny).
Pianki serca wyłóż na paterę, polej polewą czekoladową, na każdą połóż truskawkę w czekoladzie.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ